Válassza az Oldal lehetőséget

#wewillloseit – Dóri

2018.08.08.

#wewillloseit
Nem vagyok egy sportember, ezt egészen nyugodtan kijelenthetjük. Fogalmam sincs, mikor veszítettem el a lelkesedésemet a sportolás iránt, mivel gyerekkoromban rendszeresen jártam mozogni, évekig aerobikoztam, utána pedig zöld övig aikidóztam és jártam tollaslabdázni is. Aztán olyan tesitanárhoz kerültem, aki nem értékelte különösebben ezeket a sportokat, és valahogy a kedvem is elment az egésztől. Az osztálytársaimnak is, egyébként.
Úristen, hogy mi mennyit csaltunk a tesiórákon 🙂

wewillloseit-ugróiskola az aszfalton
Amint kitette a tanárnő a lábát a teremből, abbahagytuk a futást, leültünk a röpiháló köré és a földön gurítottuk a labdát, mint az óvodások, lerövidítettük a házköröket, ahol csak tudtuk, vagy csak látványosan szerettünk volna elsőnek kiesni a kidobósból. Nem igazán értékeltük a tesiórákat, ellenben elszórakoztatott minket a saját bénázásunk. Pedig alapvetően itt kéne az egészséges életmódot a diákok mindennapjainak szerves részévé tenni, hogy később maguktól is beiktassanak heti x óra mozgást és maguktól is tudják, milyen élelmiszereket fogyasszanak és melyeket kerüljenek el messzire. Ehelyett azt hiszem, generációk jönnek ki úgy a tesiteremből, hogy soha az életben nem szeretnének többet medicinlabdára meg bordásfalra nézni. És nekünk még nem is volt heti 5 testnevelés óránk…
Ennek így mi értelme van?

A BME-n volt kötelező, nulla kredites tesi, ahol megszámlálhatatlan sport közül lehetett választani – én röpizni és aerobikozni jártam. Ezeken az órákon rendes edzőktől, rendes órákat kaptunk. Volt választási lehetőség, el lehetett mélyülni bármilyen sportágban. Így még a hozzám hasonló, velejéig lusta disznók is élvezhették az órákat, megtanulhatták a sport szabályait, volt idejük rendesen elsajátítani egy-egy mozdulatot, stratégiát.
Szerintetek ezt miért nem lehet már középiskolai szinten is megvalósítani? Az anyagiak vagy a tanárok felkészületlensége az oka? Szerintetek rendben van a heti 5 tesi? Egészségre neveli a gyerekeket vagy csak eszi az idejüket? Szerintetek hogy lehet jól „testet nevelni”?
Vajon mit fognak a diákok elveszíteni? A centiket vagy a lelkesedésüket?

– Dóri –

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #wewillloseit írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum