Válassza az Oldal lehetőséget

#védemakörnyezetet

2017.03.23.

#védemakörnyezetet ,
de nem vagyok hajlandó itt sem végletekbe esni. Az elvakultság a környezetvédelemben is csak gúnyt űz magából: úgysem tud minden tényezőt figyelembe venni.

Ha reálisan adagolt mosószer helyett a világ másik feléről utazik a mosódió, ha az évtizedig hordott bőrkabát helyett gyerekmunkások varrják a félévente váltogatott műszálas ruhákat egy földrésszel arrébb, akkor nem vagyok róla meggyőződve, hogy valami jó történik. Nem szeretem, amikor emberek belelovalják magukat a full öko-bio vonalba és közben arra nem gondolnak, hogy a termesztési-tenyésztési feltételek megváltoztatásával az árak is változnak. Például még kevesebb gyerek elé kerül tápanyagban dús étel. Hiszen antibiotikum nélkül pulykát felnevelni mindenki tud, aki nézett már Youtube videót vagy látott baromfit a tankönyvben… Ezeket a szempontokat, összefüggéseket nem lehet csak úgy átlépni, ha a teljes képben gondolkozunk.

#védemakörnyezetet - Jóbarátok jelenet

Szerintem az életvitelünk mellett nincs olyan megoldás, ami minden tényezőre egyszerre nyújtana megoldást. Ezért nem vagyok hajlandó végletek közt csapongani, bűntudatot érezni, de a saját léptékemet figyelembe véve megteszem, amit tudok. Igyekszem mindenből helyit, állatbarátot venni. Nem mindig sikerül, de törekszem rá. Olyan cégek termékeit választom, akik figyelnek a termelés körülményeire és juttatnak visszafelé a profitból. Heti kétszer eszem húst, sokat tanulok a színes vegetáriánus és vegán konyhától. A használati tárgyaimat megválogatom, megnézem, hogy hol és kik készítik, árulják és sokáig használom őket. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, a tisztítószereket ésszel használom, nem lövök ágyúval verébre.

Nagyon örülök neki, amikor egy nagy üzletlánc saját márkás tojása már alternatív tartásból származik. Én ebben látom a legfőbb erőt: minél többen gondolkodunk tudatosan a környezetünkről, minél többen választjuk az állat- és környezetbarát termékeket, annál hamarabb szoknak át a nagyvállalatok is erre a gondolkodásmódra, és lesz az egész működési folyamat kicsit barátibb.

-Száva-

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #védemakörnyezetet írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum