Válassza az Oldal lehetőséget

#védemakörnyezetet

2017.03.21.

#védemakörnyezetet
A minap találkoztam a Buzzfeed alábbi videójával, amiben egy amerikai lány 30 napig szemétmentesen élt, és az ezzel kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait osztotta meg a nézőkkel (sajnos nincs magyar felirat): https://www.facebook.com/BuzzFeedVideo/videos/2108903879250483/?pnref=story

Nagyjából a videó felénél elejt egy mondatot, miszerint rájött, hogy már önmagában az, hogy megpróbálhat szemétmentesen élni, egyfajta privilégium, hiszen a gyümölcsök, zöldségek, magok és a csomagolás nélküli bioholmik sokkal drágábbak, mint a feldolgozott, előre csomagolt készételek.

Én ugyanakkor nem állnék meg csak ennyinél. Igen, magam is úgy gondolom, a tudatos fogyasztás, a tudatos táplálkozás, a tudatos ökológiai lábnyom-csökkentés mind-mind privilégiumok – de nem csupán azért, mert ezek nem alacsony küszöbű, könnyen/olcsón elérhető, erőfeszítés nélkül megvalósítható életmódok. (Noha ezek is rendkívül fontos faktorok.) Maga az igény, hogy valaki tudatosan akar élni, hogy nagy egészben, globálisan gondolkodik és egy ökoszisztéma részeként tekint magára, már ez is hatalmas privilégium, hiszen azt feltételezi, hogy az illető (nagy valószínűséggel) olyan szocio-kulturális közegből származik, ahol az ilyesmit az ember barátai, családja, közvetlen környezete is támogatja, sőt, „eltolta” őt a tudatosságnak egy olyan szintjére, ahol felismerte, hogy bizony aktívan tennie kell a változásokért.

#védemakörnyezetet - azori szigetek

Azt gondolom, a környezetvédelem elsősorban egy mentális tényező, és nem csupán a pénztárca függvénye. Jelenleg egy olyan országban élek, ahol hatalmas a jólét, és ez bizony a kevésbé tudatos közegből érkező embereket gyakran átlendíti a ló túloldalára. Rengetegszer hallom, hogy a papírral ne spóroljak, hogy azon a 40€-n már nem múlik, hogy béreljek nagyobb autót, több napra, hogy dobáljuk ki a mosogatószivacsot 2 hetente, vagy hogy hova repülünk pár hét múlva már megint. Szóval a tudatosság nem pénz és lehetőség kérdése.

„Alulról” ez az életmód sokaknak úri szórakozásnak, még „felülről” kisstílű szőrszálhasogatásnak tűnhet.
Pont ezért a környezet hatékony védelméhez gyökeres szemléletváltásra lenne szükség. Meg kell tanítani minden egyes gyermeknek, hogy csak és kizárólag egyénileg tudunk előre jutni, a földi élet túlélése, ha úgy tetszik, kizárólag rajtunk és a hétköznapi dolgaink, fogyasztási szokásaink átgondolásán, újratervezésén múlik.

Az internet tele van hatalmas mennyiségű információval, aki változtatni szeretne, nagyon egyszerűen megteheti – magyar nyelven én őket ajánlom:
http://www.humusz.hu

Főoldal

És egy kis motiváció a végére, Őt kéne megmenteni: http://www.imdb.com/title/tt1014762/

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #védemakörnyezetet írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum