Válassza az Oldal lehetőséget

#útinapló – Dóri

2018.06.12.

#útinapló
Az az igazság, hogy évek óta nem utaztam csupán a turistáskodás céljából külföldre. Persze, körülnéztem azokban az országokban, ahol épp laktam, de az más, mint ténylegesen elmenni egy másik országba. Viszont ez azt is jelenti, hogy Lisszabont, ahol élek, már lassan úgy ismerem, mint a tenyeremet (oké, persze, ez enyhe túlzás, de tényleg alaposan bejártam már). Szóval, ha a nyáron arra adnátok a fejeteket, hogy körülnézzetek ebben a meseszép, végtelenül barátságos városban, akkor itt van az általam összeállított szubjektív tízes lista a leginkább kihagyhatatlan látni-, csodálni- és kipróbálnivalókról.
úticél - éjjeli Lisszabon felülnézetből
1. Sétálgatni Alfama összevissza utcáin, belebotlani a tolvajok piacába (Feira da Ladra), ami igazából egy gigantikus bolhapiac, és kávézni egyet a Graça kilátónál, ami kétségtelenül az egyik leggyönyörűbb kilátást biztosítja a városra.

2. Végigsétálni a Rua Augustán a diadalív alatt, le a folyóparthoz a Praça do Comércioig, gyönyörködni az Április huszonötödike híd, a Jézus szobor és a horizonton a tengerbe ömlő Tejo folyó együttes látványában.

3. Bolyongani egy napot Belémben, meglesni a felfedezők szobrát, a belémi tornyot, a Jeronímos Kolostort és a Belémi Kulturális Központot, ahol hétvégenként kézműves piac és designer ruha vásár várja az érdeklődőket. A Belémi Modern Művészeti Múzeum szerintem remek gyűjteménnyel rendelkezik, köztük több magyar alkotót is találhatunk. Kihagyhatatlan az eredeti belémi süti (Pastel de Belém) megkóstolása, melynek receptjét a mai napig hét lakat alatt őrzik.

4. Szerintem, ha van egy kis plusz időd, ne hagyd ki az Aljube múzeumot, amit egy korábban politikai börtönként szolgáló épületből alakítottak ki, és a Salazar diktatúra alatt működő politikai rendőrség és az ellenállás munkáját valamint a forradalom eseményeit mutatja be interaktív módon. Nagyon szerettem még az egykori királyi rezidenciát, az Ajuda Palotát is, ahol az volt az érzésem, hogy valamikori portugál királynak lenni valószínűleg a legeslegkirályabb (haha) dolog lehetett evör. 🙂
A Fado múzeumra is érdemes némi időt áldozni, hiszen ha van valami igazán portugál, az annak a bizonyos Saudade életérzésnek a Fado zene általi megtapasztalása.

5. Ha már Fado, a Tasca do Chico híres fado-estjeit egyszerűen tilos kihagyni. Egyedülálló módon a mai napig ingyenesek, viszont a hely 5-6 asztalnál és néhány extra padnál nem áll többől, így ha le akarsz ülni (vagy inkább: be akarsz férni), érdemes kezdés előtt legalább 45 perccel érkezni. Az este után érdemes egy kört tenni a környéken és felfedezni a Bairro Alto negyed aprócska szórakozóhelyeit. Ezek többnyire olyan picikék, hogy az emberek megveszik az italokat és kint tobzódnak az utcákon, úgyhogy csütörtöktől szombatig tömegre kell számítani! Innen nem messze található a másik leggyönyörűbb kilátást biztosító Miradouro de São Pedro de Alcântara, melyet érdemes egyszer éjszaka és egyszer nappal is megcsodálni, úgysem lehet betelni a látvánnyal 🙂

6. Nagyon szeretek a Rossiotól indulva végigsétálni az Avenida da Liberdade-n, amit a lisszaboni Andrássy útként szoktam emlegetni, majd felmászni az ennek végén található a Parque Eduardo VII park legtetejére, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az óvárosra és a folyóra.

7. Idén fedeztem fel a Monsanto parkot a város szélén, ahonnan szintén csodálatos kilátás nyílik a városra, miközben egy félig-meddig tipikus portugál fás társulás élményeit is magunkba szívhatjuk.

8. Ha már Lisszabonban jártok, ne hagyjátok ki a csodaszép tengerpartokat sem! Carcavelos hosszú strandján pihennek a helyiek, Cascaisban nézzétek meg a Boca do Infernot, Sintrában pedig érdemes egy fél napot elsétálgatni és csak ámulni a decens kis város szépségein. Innen nem messze található Európa legnyugatibb pontja, a valaha volt „világvége”, Cabo da Roca. Az egyik kedvenc strandom is a közelben van: a Praia do Guincho a csodás homokdűnéivel és kiépített bicikliútjáal szuper kirándulási lehetőség. Ha valami mennyei, de igazán mennyei látványra vágynátok, akkor béreljetek kocsit, és autózzatok keresztül a folyó túlpartján levő Arrábida Természetvédelmi Parkon, Setúbaltól Seisimbráig. Garantálom, hogy lélegzetelállító látványban lesz részetek, amit csak tovább tetőz, hogy gyakorlatilag 5 percenként vadregényes eldugott strandokra lehet lemászni a hegyoldalon.

9. Kóstoljátok meg a Bacalhau á brást vagy a Bacalhau com natas-t (bár én mindkettőt jobban szeretem tőkehal helyett tonhalból), igyatok Ginját (cseresznyelikőr) csokipohárból, Améndoa Amargát (mandulalikőr), zöld bort vagy fehér sangriát – utóbbi a kedvencem!

10. Ha van egy kis időtök távolabbi helyeket is meglesni, másfél órányi autóútra található az egyik kedvenc (najó, sokadik kedvenc) tengerpartom, Nazaré, ami hatalmas hullámairól valamint népviseletbe öltöző, vagyis egyszerre 7 szoknyát viselő helyi asszonyairól híres. (A szörfölés világrekordját egyébként itt döntötték meg, 35 méteres meglovagolt hullámmal….)

Igazából még ezer és egy dolgot tudnék írni, de talán ezek a legfontosabbak 🙂 Ti jártatok már itt? Mi tetszett a legjobban? Mikor jöttök megint? 😉

– Dóri –

Photo by Andreas Brücker on Unsplash

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #útinapló írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum