Válassza az Oldal lehetőséget

#útikalauz

2016.10.25.

#útikalauz Nem igazán tudok egy helyet kiemelni a sok közül, ahol jártam, ezért úgy gondoltam, inkább bemutatok egyet, amit viszont elég jól ismerek. A nyáron ugyanis meglátogatott egy kedves portugál barátom, és természetesen mi szállásoltuk el. A kötelező városnézésen aztán rá kellett jönnöm, hogy mennyire fun körbevezetni őt a szülővárosomban, mennyi szép dolog van, amikre olyan kevésszer csodálkozom rá, pedig tényleg, őszintén szépnek találom őket.

Imádom, ahogy keverednek a városban a különböző építészeti stílusok. Valahogy az egész belvárosnak van egy csodás arisztokratikus, vidéki értelmiségi kinézete; árad belőle valami egyszerre klasszikus és mégis kortárs művészet. Mintha az épületek egyszerre idéznének meg verseket, írókat, szobrászatot, festészetet; az udvarokban, utcákon pedig sok száz éves történetek bújócskáznának egymással.

Szóval következzenek az én legeslegkedvencebb dolgaim Székesfehérváron – a teljesség igénye nélkül.

1. A Bory-vár, amit Bory Jenő a két kezével épített feleségének, és ahol a családjuk a mai napig is lakik. Lehet valami ennél romantikusabb?!

2. A savanyúvíz a Rózsaligetben, aminek különleges, természetesen szénsavas vizét magas vastartalma miatt mindenkinek csak ajánlani tudom! Az ízét hát… valaki vagy imádja, vagy gyűlöli, de hogy fél Fehérvár (köztük mi is) innen hordja haza az ásványvizet, az tuti.

3. A Műhely kávézó, A Petőfi Kultúrtér és a Múzeum kávézó. Sajnos az első kettő már bezárt, de a harmadikban még kipróbálhatjátok milyen a hamisítatlan fehérvári alter-életérzés.

4. Hetedhét Játékmúzeum – remek gyűjtemény a 18. századtól egészen a modern korig! Magam is alig hittem el, hogy ilyen király múzeumunk van, amikor pár éve egy múzeumok éjszakáján betévedtünk ide. Gyerekekkel kötelező megnézni!

5. A Zichy-liget, ahol szinte látom magam előtt a 100-150 évvel ezelőtti vidéki arisztokráciát vasárnapi piknikezés közben a ligetben szórakozni. A zenepavilon különösen kedves látvány a szívemnek – ha élhetek ezzel a bájos kis szineztéziával.

6. A belváros híres zárt erkélyei, amelyeket elnézve mindig elfog az irigység azok iránt, akik ilyen különleges otthonokban lakhatnak.

7. Kati néni orra, amit tényleg teljesen normális dolog akár egyedül sétálva is megfogdosni. Nem is tudom, mit szeretek jobban: én magam is fényesre dörgölni a szobor orrát, hogy szerencsét hozzon, vagy látni, amikor mások is ugyanezt csinálják séta közben.
Egy gyors dörzsi, és mehetünk is tovább. TÖK normális.

8. A Bástya utca (mert csak). Annyira eldugott utca, hogy sokáig azt sem tudtam, hogy van. És tök jó lehet egy olyan utcában lakni, amiről egy csomóan nem is tudnak, nem? 

9. Az augusztusi programok: a Királyi Napok, az Ünnepi Játékok, a Fény utca, a Szertartásjáték. Az egész város pezseg, mindenki kint van az utcákon. Nagyon jó olyankor otthon lenni.

10. A Damniczki cukrászda, mert meg kell említeni, hogy nálunk a legjobb a fagyi az országban, csak a miheztartás végett 

+1. és ahol még én sem jártam, de nagyon el szeretnék menni: az Árpád fürdő. Az épület, ami hosszú éveken keresztül bökte bármelyik jóérzésű fehérvári szemét, hiszen a belváros közepén éktelenkedett ez az egykor szebb napokat látott épület. Szerencsére pár éve felújították, és én azóta vágyok egy kényeztető fürdőzésre – talán ezt kérem idén a Jézuskától 

Szóval, ha tehetitek, menjetek el Székesfehérvárra, elég jó hely 
Utazni mindig érdemes, de néha nem árt kicsit más szemszögből is felfedezni azokat a kincseket, amik mellett nap, mint nap elmegyünk. Elvégre, mások pont azért utaznak ide, hogy ezeket megnézhessék.
Nektek mi a kedvenc helyetek?

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #útikalauz írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum