Válassza az Oldal lehetőséget

#tudomány

2017.04.04.

#tudomány Ha azt mondom, hogy színháztudomány, akkor talán jelmezek és díszletek ugranak be. Esetleg por, meg színháztörténet. Holott a színház ennél ezerszer színesebb! Összművészet. Együtt dolgozik az előadáson a színész, a rendező, a dramaturg, aki a szöveget gondozza, a súgó, a világosító, a hangosító, a fénytervek és a látványtervek elkészítője, a díszlettervező, a színpadi munkások, a sminkes, a jelmeztervező és az öltöztető, a nézőteresek, a ruhatárasok, még tán a büfések is. A színház élménye valós idejű, visszajátszhatatlan, megismételhetetlen. Amikor színházba mész, valójában nem csak a darab, vagy a színészek határozzák meg, hogy hogyan fogod befogadni, megélni az előadást. Az előzetes elképzeléseid, az elvárásaid, az, hogy milyen volt a darab plakátja, reklámja, ami felkeltette a figyelmedet, mind hozzáadódik ehhez.

#tudomány - színháztudomány, Uránia mozi

Nem mindegy az előadás helyszíne és időpontja. Szombat reggel egy hűvös, sötét pincében, párnákon ülve tizedmagaddal, vagy péntek este, egy kivilágított, díszes színházépületben, kényelmes karfás székekben, több száz másik emberrel látod az előadást? Másképp öltözöl fel, más előzetes elképzeléseid lesznek. Másképp figyelsz, ha a sötétben ülsz, elválasztva a játéktértől vagy ha csak egy méterre vagy a színészektől, és a te arcod is éri a fény! Ha centire ugyanazt a darabot mutatják is be, akkor is másképp fogsz hozzá viszonyulni.

Egy csomó olyan tényező, ami talán eszedbe sem jut, amikor zakóba bújsz vagy a borítéktáskádért nyúlsz este. Pedig akárhányszor színházba mész, részt veszel az előadás létrejöttében. Ha fáradtan üldögélsz, ha allergiásan tüsszögsz, ha fókaugatsz és nyerítesz, mind-mind hatással van arra a pillanatra, amiben a színészek dolgoznak. Amikor találkozik a tekintetetek, amikor a csöndben hallatszik a hosszú sóhajtásod, amikor megdermed a levegőben a csönd, akkor hozzáadódsz a színdarabhoz, közösen hozzátok létre. Ezzel foglalkozik a színháztudományon belül helyet foglaló színház-szociológia percepció-elméletet tárgyaló egyik része, a nézőkutatás. Jól látod, az általam felvázoltak mindössze egy tudományág részének töredékét jelentik. A színház olyan ősi varázslat a tudatunkkal, amely minden percben alakul, megismételhetetlen variációkat hoz létre. És megérdemli a tudományos figyelmet. 🙂

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #tudomány írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum