Válassza az Oldal lehetőséget

#titok – Teljesen idegenek

2017.09.27.

#titok #teljesenidegenek

Hol a határ a titok és hazugság között? Van jó titok és rossz titok? Az őszinteség a kegyetlenebb vagy a titkolózás? Ezeket a kérdéseket járja körül egy különösen jó 2016-os olasz film, a Perfetti Sconosciuti (angolul Perfect Strangers, magyarul Teljesen idegenek címmel került a mozikba).

titok - teljesen idegenek - filmkritika

A film egy közös vacsorát elfogyasztó baráti társaságot mutat be, akik a párbeszédekből ítélve már nagyon rég és nagyon jól ismerik egymást – legalább is azt hiszik magukról. Egyikőjük elmélázik a gondolattal, vajon mi történne, ha a vacsora idején bárki bármilyen hívást, üzenetet, e-mailt kap, azt közösen olvasnák fel, hallgatnák meg: hiszen úgyis mindent tudnak egymásról.

Persze, a tartózkodók alapból gyanúsnak tűnnének, ezért inkább mindenki belemegy a játékba és imádkozik, hogy ne most kapjon kellemetlen hívásokat. Aztán, ahogy annak lennie kell, a hívások egyre csak érkeznek és érkeznek…

A film rendkívül mély, mégis természetes párbeszédekkel dolgozik, a történet a helyszín egyszerűsége ellenére is borzasztóan dinamikus, folyamatosan tapintható a feszültség – ugyanakkor minden lassításnak, megpihenésnek értelme van.

Azt hiszem, napestig lehetne sorolni a kérdéseket, amiket a titkolózással kapcsolatban nekünk szegez a film, a rendező rendkívül alaposan és sok nézőpontból járja körül a témát. Hogy vannak kapcsolatok, amiket a hazugság mételyez, és vannak, amelyeket éppen az tart össze. Hogy van, amikor csak azért titkolózunk, mert magunknak sem merünk bevallani dolgokat. Hogy a hétköznapi életünk része a sumákolás, a csúsztatás, a ki nem mondott szavak. Hogy néha jobb, ha elfogadjuk a másik titkait, és van, amikor túl kell lépnünk a saját naivságunkon. Hogy bár a titkok előbb-utóbb kiderülnek, mégis mindig lesznek olyanok, amelyek soha.

A történet végére, amikor már azt hisszük, hogy megtanultuk az erkölcsi leckét, miszerint a titkok csak a bajt hozzák a fejünkre, a film tesz egy olyan csavart, amitől bizony megkeseredik a szánkban a nagy nehezen megrágott tanulság. Az összes kérdés, amire azt hittük, választ kaptunk, újra nyitottá válik. A film enélkül a csavar nélkül is remek lenne, ezzel a húzással viszont egyszerűen zseniális.

Feltétlenül nézzétek meg! És fogadjuk el, hogy mindenkinek vannak titkai. Némelyeket nekünk kell kideríteni, másokról pedig talán jobb nem is tudni.

– Dóri –

Kép forrása: http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20170918-teljesen-idegenek-kritika-olasz-film-paolo-genovese.html

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #titok írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum