Válassza az Oldal lehetőséget

#szabadazá – Dóri

2018.11.22.

#szabadazá
Tipikus Harry Potter-generációs olvasó vagyok.
Gyerekkoromban nagyon szerettem a meséket: ötévesen írtam az első mesémet, már óvodában én olvastam a délutáni alváshoz az óvónénik helyett és kívülről fújtam megannyi mesekönyvet. Kisiskolásként is megvoltak a kedvenc kis történeteim: Micimackó, a két Lotti vagy Mary Poppins varázsolt el lefekvés előtt. Aztán a kötelezőkkel valami megváltozott. Hosszúak voltak, nem kötöttek le és akkor is olvasni kellett, ha nem tetszettek. Az eredmény borítékolható volt: abbamaradtak a lefekvés előtti olvasások.

Hatodik környékén jött a fordulópont, amikor mindenki Harry Potter kötetekkel rohangált az iskolában. Nem értettem, mi ez a nagy felhajtás egy varázslófiúról szóló történet körül, de nagyon tetszett a borító és egyre kíváncsibbá váltam, végül megtörtem, és kikönyörögtem magamnak az első három kötetet egyben. Teljesen elvesztem a történetben. Alig pár nap alatt elolvastam az első könyvet és nem azért, mert kellett, hanem, mert élveztem. Néhány hét alatt végeztem az első három résszel, a negyedik pedig pár hónappal ezután érkezett a boltokba, amit nagyjából évente követtek az újabb és újabb fantasztikus részek. Az elveszős élmény viszont nagyon megfogott, vágytam rá, ezért elkezdtem hasonlóan izgalmas könyvek után kutatni. Szépen lassan visszataláltam ahhoz a könyvek iránti szeretethez, ami a gyerekkoromat is megszépítette.

tilosazá-szerb-antal-utas-és-holdvilág-portugál-kiadása

Fogalmam sincs, miért kell elvenni a gyerekek kedvét az olvasástól és olyan műveket olvastatni velük, amiknek a problémáival nem, hogy nem tudnak már azonosulni, de gyakran már a nyelvezetüket sem értik. (Kincskereső Kisködmön és társai…) Fogalmam sincs, miért KELL kronológiai sorrendben haladni, amikor ez a lehető leritkábban korrelál a gyerek/fiatal életkorának megfelelő problémákkal. (Iliász, Odüsszeia hetedikben, remek ötlet.) Fogalmam sincs, miért nem olvasunk olyan műveket az iskolában, amik által a fiúk is azonosulhatnának női/fiatal lány karakterekkel. (Antigonén kívül volt még női főszereplő bármelyik kötelezőben?)
De a legfőképpen: fogalmam sincs, miért nem kötelező már a teljes Harry Potter-sorozat az általános iskolákban. Velem csodákat művelt, és biztos vagyok benne, hogy sok fiatalt meg tudna ismertetni az olvasásba beleveszés mámorító élményével.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #szabadazá írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum