Válassza az Oldal lehetőséget

#tanítsdanagyit

2017.04.16.

#tanítsdanagyit Emlékszem arra az átbohóckodott hétre, amikor a nagymamámmal nyaraltam egy strandfürdőben. Kitiltottak a melegvízből, mivel túl fiatal voltam – ezt eléggé nehezményeztem, mert nagyon élveztem az idős nénik beszélgetését hallgatni a 42 fokos vízben üldögélve. Na jó, a víz hőfoka talán tényleg nem volt ideális a meglévő 10 évemhez. 😉 Maradt a hideg mélyvíz, ahol napokig tanítottam a mamát, hogy hogyan, milyen irányban csapkodjon a kezével, hogy fel tudja magát nyomni a vízfelszínre.

Ő nem volt ügyes, de kitartóan gyakorolt, nagyon élveztük a sok bénázást, nevetést, enyhe fulladozást a medence pereme mellett. Néhány évvel később egy sekélyebb vizű tóban, lecsúszva a vizibicikli csúszdájáról gödörbe érkezett és elmerült. És akkor eszébe jutott! Eszébe jutott és úszástudás nélkül is felkalimpálta magát addig, amíg felhúzták a biciklire. Emlékszem milyen izgatottan, ijedten mesélte később, nagy nevetések között.

#tanitsdanagyit nagypapa unokával a medencében

Az elmúlt években hatalmas változások zajlanak, a levél, a képeslap és a telefon mellett megjelent az sms, a chat, a facebook üzenet, az e-mail. Ha infóra van szükség, akkor már a nagyszüleink, idős rokonaink is az okostelefonjukon nézik meg a menetrendet, tv műsort, időjárást, ott olvassák a híreket. Az egyetemen nagyon sokat foglalkoztam az írásbeliség és szóbeliség különböző formáival. Egy kutatás azzal foglalkozott, hogy az idősebb generáció honnan tanulja meg a legkönnyebben ezeknek az új eszközöknek, platformoknak a használatát. Egy réteg persze eljár tanfolyamra, de képzeljétek, a leggördülékenyebb tanulási mód az volt, amikor a családtagok mutatták meg nekik a pontos használatot.

Lehet, hogy a te nagymamád, nagypapád, idős szeretted úszni éppen tud és ügyesen szerkeszti a családi fotókat a számítógépen. De ha szeretnéd megvédeni attól, ő legyen az, aki egy halálos tragédiáról beszámoló cikk alatt kíván Zsókának sok egészséget és boldog születésnapot… akkor ülj le vele és beszélgessetek sokat ezekről. Tőled fogja a legkönnyebben megtanulni, hogy mi az az adatvédelem, mit jelent nyilvánosan kommentelni és hogy melyik forrás megbízható és melyik nem. Te tudod megvédeni attól is, hogy a nyugdíját online lélektisztításra vagy 10 éves törlesztőrészletre megvásárolható porszívóra költse.

Anno mennyit tanítottak minket észrevétlenül! Tőlük kaptuk meg a csúzlit, amit a szüleink nem engedtek, náluk lehetett barkácsolni a panel előszobájában. Ők találtak ki vicces-csúnya mondókákat, amik sokkal menőbbek voltak a logopédus szövegeinél, hogy pörögjön az az rrr. Velük lehetett az illata miatt megvetetni azt a sárgadinnyét, amit később úgysem ettünk meg. Annyi türelmük volt hozzánk. Szóval #tanítsdanagyit, tölts vele időt és vigyázz rá! Most rajta a sor és megérdemli a törődést.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #tanítsdanagyit írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum