Válassza az Oldal lehetőséget

#szabadazá – Vica

2018.11.19.

#szabadazá
Körülbelül egy évvel ezelőtt fedeztem fel az Audible telefonos alkalmazást, melyen online vásárolt hangoskönyveket lehet hallgatni. Havi előfizetésem van, így minden hónapban választhatok egy hangoskönyvet a többezres könyvesboltból.
Emellett Kindle elektronikus könyvolvasóm is van, amelyre angolul és magyarul is töltök le könyveket.
Van egy kis polcom is otthon, ott kapnak helyet a könyvek és magazinok, amiket nyomtatott formában veszek vagy kapok.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy tényleg szükségem van-e ilyen sok könyvformátumra, de elmesélem nektek, milyen rituálék kapcsolódnak hozzájuk, akkor ti is látjátok, miért is fontosak nekem egytől egyig.

Hangoskönyvként csak memoárokat és önfejlesztő könyveket hallgatok, leggyakrabban magának a szerzőnek az előadásában. Ezek olyan alkotások, amik rövidebb történetek összességei, így nem baj, ha egy hosszabb vonatút közben elbóbiskolok a könyvet hallgatva vagy félre kell tennem egy átszállás miatt. Ha becsukom a szemem, gyakran elképzelem, hogy az író ott ül velem egy kávézóban és személyesen meséli el a sztorikat, a saját élettapasztalatait.

A nyomtatott könyveket és magazinokat otthon olvasom. Felkelek reggel 6-kor, hagyom D-t tovább aludni. Csinálok egy jó tejeskávét, gyújtok egy mécsest, a kanapéra kucorodok és egy-másfél órán át lapozgatom a színes-szagos oldalakat. Ez heti kétszer belefér az életembe, a gyerekkoromra emlékeztet, amikor akár naponta több órát is eltöltöttem így.

A Kindle e-book olvasót Anyától kaptam néhány éve, miután az európai körutamról egy 20 kilós hátizsákkal jöttem haza, amiből 5 kiló az úton összegyűjtött könyvkupac volt. Egy áldás a magamfajta utazónak: strapabíró, könnyű, kellemes a fogása, egyszerre akár többszáz könyvhöz hozzáférek rajta és hetente egyszer elég feltölteni.


A könyvek világa számomra inspiráció, utazás és varázslat. Fantasztikus embereket és életutakat ismerek meg rajtuk keresztül.

Soha nem gondoltam például, hogy Stephen King maga mesél majd nekem a Balatonparton arról, hogyan lett a mozifilmekért rajongó kissrácból világhírű író. Aztán az is emlékezetes élmény volt, hogy a kedvenc utazóvloggerem életének egyik legmeghatározóbb élményét nem a szokásos, 10 perces videóban, hanem egy teljes, évekig készült könyvben mesélte el. Már a megjelenés napján elolvashattam, ugyanis a Kindle-re azonnal megérkeznek az előrendelt könyvek. Most egy újságpapírba csomagolt kötet várja, hogy úgy elvarázsoljon, ahogy a keresztmamimmal tette 18 éves korában: legközelebb a Végtelen történetet olvasom majd.

Gyerekkoromban a könyvek mutatták meg, hogy még bármi lehetek. Most segítenek, hogy olyan életeket is megtapasztalhassak, amiket nem én élek át.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #szabadazá írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum