Válassza az Oldal lehetőséget

#sisterhood – Vica

2019.03.04.

#sisterhood
Mindenféle biológiai történésünkről szoktunk beszélni: emésztésről, orrfolyásról, pattanásról. Arról, hogy valaki magas-e, hogy ritka-e a haja, milyen árnyalatú a bőre.
A menstruációról nem.

Az valami misztikus, titkos és kellemetlen női dolog, amit diszkréten megoldunk, de nem tárgyalunk meg másokkal (esetleg csak a legbizalmasabb barátnőkkel). Jó esetben a családban az anyukák/nővérek/nagymamák elmondják, mit kell tenni vérzés esetén, de az én nagymamám például az első havijánál azt hitte, hogy halálos beteg.

Fontosnak tartom, hogy a nemi szervek működését és a szexualitást is olyan nyíltan kezeljük, mint a fenti, testünkben/testünkkel zajló dolgokat.

#sisterhood tisztasági betét

Nem kell messze mennünk, hogy olyan lányokkal találkozzunk, akik iskolai napokat vagy munkanapokat hagynak ki a menstruáció miatt. Egy olyan természetes folyamat miatt, amit én például alig veszek már észre, hiszen a hangulatingadozáson és a gyakrabbi zuhanyzáson kívül nem befolyásolja az életemet. Vannak viszont nők, akik nem tudják megoldani – tudás és/vagy anyagi lehetőségek hiányában – a kifolyó vér megfelelő elvezetését és a ruháik védelmét. Számukra havonta egy hét maga a megaláztatás és a kellemetlenség.

Javaslom, hogy nézzétek meg a Period. End of sentence című Netflix dokumentumfilmet a témában. Egy indiai férfi és a társai kezdeményezéséről szól, akik olcsó és hatékony intim betétek készítésére szolgáló gépeket állítanak fel rászoruló közösségeknek.

De megkereshetitek a cikkeket és videókat, amelyek Kívül Belül Boldogság Szandra és Huszka Ági stylist közelmúltban lezárt „nemluxustáska” kampányáról készültek. Ezekben például arról is szólnak, hogy szuper ötlet a menstruációs kehely a rászorulóknak, hiszen évekig használható, csak ha nem megoldott a fertőtlenítése, akkor nem biztonságos a használata. Ezért a kampány során inkább egyszer használatos intimbetéteket kértek adományként.

Bátorítalak titeket, hogy beszéljetek olyan nyíltan a menstruációról, ahogy egy nátháról vagy egy hajszínről teszitek. Nőkkel és férfiakkal egyaránt.

Adj megfelelő intimbetétet egy nőnek, és a vérzése napjain is meghódítja a világot. Ellenkező esetben minden hónapban eggyel hátrébb lép.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sisterhood írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum