Válassza az Oldal lehetőséget

#sharingeconomy – Zsuzsi

2019.04.08.

#sharingeconomy
A magyarul közösségi gazdaságnak, azaz sharing economy-nak nagyon sokat köszönhetek és hiszem, hogy egyre inkább ebben van a jövő. Ez egyfajta gazdasági és társadalmi rendszer, ahol anélkül lehet hozzájutni mindenféle földi jóhoz, szolgáltatáshoz, hogy az ember valóban megvásárolná.

A legelső ilyen szolgáltatás, amit használtam, az a stoppolás volt. Pár különböző országban stoppoltam ide-oda. Ingyen, embereket megismerve juthattam el jó kis helyekre úgy, hogy a szolgáltatás nyújtójának ez semmi extrába nem került. Sőt, igazából mindketten jól jártunk. Ő kapott társaságot, én meg egy gyors, ingyen utazást.
A másik, amit korábban szerettem igénybe venni, az a Couchsurfing. Annyira jó volt új és új embereket megismerni, elmenni velük a saját megszokott helyeikre a turistalátványosságokon kívül és közösen megosztani élményeket a számomra idegen, viszont nekik saját városukban. Fogadni is több couchsurfert fogadtunk anno és a szállásért cserébe jó kis közös kirándulásokat, bulizásokat kaptunk.
(Fun fact: a férjemet is a couchsurfingen keresztül ismertem meg.)

sharingeconomy - megosztás

Aztán ahogy megszülettek a gyerekeink, már nem mertük magunkat belevetni a hivatalos Couchsurfingbe. Bár ismerősöknél, barátoknál bármikor elalszunk négyen is egy szobában, viszont az Airbnb adta lehetőségeket egyre többször kihasználjuk, amikor szállásra van szükségünk. Nekünk is olcsóbb így, mint egy hotel, de a szállásadónak is megéri, mert van bevétele a házából addig, amíg ő nem tartózkodik ott.

Az Lyft-et, Uber-t is előszeretettel használjuk, ha már túl para környéken kéne este hazajönni tömegközlekedéssel. Magyarországon a Blablacar, Oszkár telekocsi ez a fajta elérhető szolgáltatás, ami az autósokat és utasokat összehozza.
Általában, amikor várakozom a Lyft sofőrre, akkor éppen Spotify-ról hallgatom a dalokat. Ez a fajta autó-és zenemegosztás is a közösségi gazdaság része, mert nem kell megvásárolni az egész eszközt. A zene esetében pedig havi díj fejében lehet majdnemcsak végtelen mennyiségű zenéhez, podcasthez hozzáférni, reklám nélkül.
Reklámokkal pedig ingyenes a szolgáltatás!

A nagy álmom az, hogy házcserével egybekötve bejárjuk a világot. Így a cicáink is itthon maradhatnának, vigyázna rájuk valaki, míg mi a világ másik felén a mi vendégeink házában töltünk el egy bizonyos időt, miközben mi is vigyázunk a házukra és akár a háziállataikra is. Ehhez is rengeteg nemzetközi oldal, alkalmazás, csoportok találhatóak. Mint mindent, ezt is apró lépésekkel kezdjük.
Nyáron, amikor hazautazunk Magyarországra, akkor egy pár jön Budapestről a házunkba, mi pedig az ő lakásukba. Mindkét félnek jó lehetőség ez: nekünk ingyen ház-, cica- és növényvigyázóink lesznek, míg ők a teendők ellenében használhatják az autónkat, házunkat és így bejárhatják Oregon nagy részét. Nekünk pedig, nekik köszönhetően, ingyen szállásunk lesz három hétre a gyönyörű Budapesten.

Mindenki jól jár, minden boldog és a költségek is alacsonyabbak.
Próbáljátok ki, használjátok!

-Zsuzsi-

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sharingeconomy írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum