Válassza az Oldal lehetőséget

#régiidőkreemlékszelemég – Zsuzsi

2018.05.03.

#régiidőkreemlékszelemég
De még mennyire! A sok-sok tanulás, izgalom, döntési lehetőség és mindennek a súlya belevésődött az emlékeimbe.
Vegyes érzelmeim vannak ezekkel a régi időkkel kapcsolatban. Egyrészt úgy gondolom, hogy akkor voltam a legokosabb, a tudásom akkor volt a legátfogóbb, legalábbis lexikalitás tekintetében. Másrészt rettentően nagy stresszként éltem meg az egészet és nem a gyakorlatiasság, a jövőbeli terveim vezéreltek, hanem a teljesítménykényszerem.
Mindenből jónak kellett lennem. Kitűnő akartam lenni, mert ha az nem valósul meg, akkor biztosan az álmaim is elvesznek és kevésbé leszek értékes ember, ha csak négyest vagy – ne adj’ Isten – akár hármast kapok valamelyik érettségi tantárgyból.

Hétvégéket, éjjeleket, nappalokat, ünnepnapokat, napsütéses délutánokat tanultam át. Sok kávét ittam, sokat sírtam és szorongtam, vágytam ki a napsütésbe, az önfeledt utolsó iskolai napokba az íróasztalom feletti görnyedés helyett. A sulit napközben próbáltam élvezni és lazán venni az egész érettségi témát, mint ahogy azt sokan tették az ismertségi körömben.
Persze belül egyfolytában csak kételkedtem, hogy meg tudom-e ugrani ezt az akadályt, hiszen a többiek annyira hangoztatták, hogy ők alig készülnek, mégis magabiztosak, tudják a tételeket.
Akkor vajon én tényleg ennyivel nehezebben tanulok, ennyivel rosszabbak a képességeim?

Bárcsak valaki azt mondta volna, hogy figyelj, fontos az érettségi, de nem ennyire. Ezt a sok aggodalmat nem éri meg, hiszen újra lehet próbálni. Sőt, akár egy év önkénteskedést is nyugodtan be lehet vállalni az érettségi után. Nem kell egyből továbbrohanni, hogy a következő kipipálandó projektbe kezdjünk bele.

Sokkal fontosabb az, hogy önazonosak maradjunk és valóban azzal foglalkozzunk, ami érdekel, ahelyett, hogy mindenből kitűnőek legyünk.

A lányaimat arra tanítom majd, hogy fontos a tudás, a kritikai gondolkodás, de a lelki egyensúly és harmónia önmagunkkal minden felett áll.

– Zsuzsi –

ps. A következő mondatot egy jó barátomtól hallottam az érettségi környékén. Ti mit gondoltok róla? „Aki csak tanulással tud az iskolában teljesíteni, az az életben is csak munkával tud majd pénzt szerezni.”

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #régiidőkreemlékszelemég írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum