Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #száva #zágráb – Száva

2018.08.17.

#randompéntek #száva #zágráb
Olyan gyorsan érkezett a zágrábi meghívás, hogy már csak a készülődéskor kapcsoltam: annyira délre jutok végre, hogy a közelemben folyik majd a Száva.

Zágráb hihetetlenül kellemes hely. A felsőváros meredek utcái, az alsóváros széles, szellős útjai egy emberi léptékű, hangulatos fővárost alkotnak. A hegyen a városi múzeum az elmúlt 900 év történetét dolgozza fel: megismerkedtem a történelmi, építészeti, ipari, színházi kavalkáddal. Aztán a Matos kávézó hosszú, napágyakkal telirakott teraszáról beláthattam az egész várost, miközben hűvös jegeskávét szürcsöltem.
Másnap megint múzeumba mentem: a megszakadt kapcsolatok múzeuma egy több, mint 10 éve formálódó gyűjtemény, amely fontos emberi kapcsolatok elmúlásának állít emléket. Egy bútorokat felaprózó szekerce, egy ott felejtett sznob, juharszirupos mikrós popcorn vagy éppen egy házasság mérföldköveit tartalmazó csekkfüzet a kiállított tárgy a rövid történet mellett – kinek mi marad meg egy pár hónapos, éves vagy évtizedes kapcsolatból. Esténként tengeri herkentyűket, lazacot kóstoltam és reggelente finom kávékat iszogattam teraszokon.

Száva Zágráb

És akkor utolsó este, a naplementében, megérkeztem a folyóhoz. Emlékszem, amikor tizenéve Zsuzsi elém pattant a folyosón: te, Száva, tudtad, hogy van egy ilyen nevű folyó? 🙂
Akkortájt a földrajz órákon a gazdasági adatok helyett engem a Garda-tóhoz, a hollandiai tulipánföldekhez és a Drávához, Szávához repített a képzeletem. Több, mint 10 év telt el és végre ott álltam a hídon.
Abban a pillanatban tényleg azt éreztem, hogy ha én ide eljutottam, akkor bármire képes vagyok, bármi lehetséges.

Egy bácsi elkarikázott mellettem és gúnyosan megjegyezte, hogy szelfi-szelfi. Utána kiabáltam, hogy hány évet vártam erre a pillanatra, mire visszafordult és elbeszélgettünk arról, hogy miért készítettem magamnak emléket, végül mosolyogva búcsúzott.

Hát ez volt az én zágrábi látogatásom. Egy újabb olyan út, ami a középiskolai földrajzóráról indult és a felnőtt életem egyik fontos élményévé vált.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum