Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek – #susotázs – #chuchotage – Vica

2019.01.11.

#randompéntek #susotázs #chuchotage

Tóth Barnabás rövidfilmje nagyon kellemes elalvás előtti szórakozás és még pár napig megtekinthető ezen a linken.

„A szinkrontolmácsok titkos élete” is lehetne a címe. Aki járt már többnyelvű konferencián, az tudja, hogy milyen kíváncsiságból megkeresni, hogy ki tolmácsol a füledbe. Most láthatjuk, hogy a másik oldalról ugyanilyen izgalmas találgatni, hogy kinek a fülébe „suttogsz”, mint szinkrontolmács.

 

randompentek-susotázs-chuchotage-osváth andrea-vica

 

Számomra a film arról szól, hogyan várunk az életünkben a nagy pillanatokra. Elbújva a sötétben vagy a szürkeségben elvicceljük, szétdolgozzuk, esetleg ellustálkodjuk az életet. Várjuk, hogy jöjjön a mi pillanatunk, amikor minket választanak, mi léphetünk a fénybe, mi kapjuk a figyelmet.

Legtöbbünk remél egy ilyen napot, amikor minden összeáll és valahogy minden korábbi lépésünknek és döntésünknek értelme lesz.

Ahogy telnek az évek, egyre inkább azt gondolom, hogy az élet azokból a mindennapi szokásokból, apró döntésekből áll össze, amiket addig is csinálunk, amíg várjuk ezt a nagy pillanatot, ami soha nem jön el.

Én például mindig is vágytam egy egybefüggő, egyéves világkörüli útra. Ez nem jön össze, túl sok mindent nem vagyok hajlandó felhagyni érte. Viszont 5-8 év alatt utazom annyit, amennyi azalatt az év alatt utaztam volna.

Aztán a szakmai és anyagi biztonság elérését is egy pillanatként képzeltem el mindig: egy összegnek a bankszámlán, egy aláírt szerződésnek, hasonlónak. Közben pedig a sikerélmény az újabb és újabb kihívások sikeres leküzdéséből jön, nem a papíron bizonyított biztonságérzetből.

Vagy mondjuk megtalálni „A Nagy Ő”-t, minden film erről a pillanatról beszél. Közben pedig az a tapasztalatom, hogyha mindketten alapvetően jó emberek vagytok és szeretitek egymást (elismerem, kicsit kell ez a megmagyarázhatatlan kémia) akkor már a mindennapi döntéseken múlik, hogy lesztek-e nagy ők egymásnak.

Visszafogom-e a hangom, amikor nem tetszik valami? Tesz-e erőfeszítést azért, hogy nekem örömet okozzon? Tudunk-e együtt tervezni, örülni, nevetni? Apró dolgok, amiket nem készen kapunk, hanem közösen alakítunk ki.

Számomra arról szól a Susotázs, hogy ne várjunk a nagy pillanatokra, hanem apró lépésekkel alakítsuk ki az utunkat, ami a vágyott élet maga.

„A tolmácsolásnak több fajtáját különböztetjük meg, melyek közül a chuchotage a fülbesúgásos tolmácsolást jelenti. A kifejezés francia eredetű és a chuchoter szóból származik, ami suttogást jelent.” (M&M Translation Services)

– Vica –

 

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum