Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #rákellenesvilágnap

2017.02.02.

#randompéntek #rákellenesvilágnap

Szeretném, ha mindenkinek világos lenne: rendszeres szűrővizsgálatokkal időben ki lehet szűrni a rákbetegséget, és a legtöbb esetben hatékonyan fel lehet venni vele a harcot.
A szűrővizsgálat NEM fájdalmas, egy röpke kellemetlen pillanatig tart, de nem fáj jobban, mint egy gyantacsík lehúzása. Kockázati csoport esetén évente egyszer, nem kockázati csoport esetén háromévente egyszer ingyenesen (TB finanszírozottan) elvégeztethető.
(forrás: http://divany.hu/…/on_is_azt_hitte_evi_egy_rakszures_ingye…/)

Azt is szeretném, ha mindenkinek világos lenne: az életünk bizonyos értelemben nem csak a miénk. Tartozunk a családunknak, gyerekeinknek, barátainknak azzal, hogy nem hagyjuk őket idő előtt magukra. Mindehhez csupán évente/három évente 5 percet kell eltöltenünk egy orvosi rendelőben és kibírnunk egy rossz helyre nőtt szőrszál eltávolításával egyenértékű fájdalommal bíró vizsgálatot. Szerintem megéri, anya, mit gondolsz?

– Dóri –

randompéntek rákellenes felhívás

Betelefonáltam az orvoshoz, hogy csak egy receptet szeretnék kérni, majd a recepción átveszem a vényt. Odaértem, átvettem a nevemre címzett borítékot és amikor kibontottam csak egy hónapnyi fogamzásgátló tabletta recpetje várt rám egy hivatalos üzenettel, ami szerint eltelt egy év az utolsó rákszűrés óta, így csak egy hónapnyi gyógyszert írhat fel az orvos. Emlékszem fel is csattantam: “Jaj, ne már! Most nincs időm erre.” Gyorsan kértem időpontot és pár napon belül el is mentem rákszűrésre, ami összesen kb. 3 percbe telt. Ezután megkaptam a három hónapnyi tabletta adagomat, két hét múlva pedig az eredményt.
Figyeljünk magunkra!

– Zsuzsi –

Mindig magánúton mentem nőgyógyászhoz, mert 11 éve ideges gyomorgörcsöm van a vizsgálattól. Idén nem volt időm időpontot kérni a szokásos orvosomtól és pénz híján is voltam kissé, ezért hazalátogatásom során erőt vettem magamon és anyukámmal elmentünk a városban éppen zajló állami méhnyakrák ás mellrák vizsgálatra. Meglepetésemre ingyenes volt, gyorsan haladtunk egymás után, az orvos pedig ugyan sokkal gyorsabb volt, mint a magánrendelésen, de kedvesen szólt hozzám és teljesen fájdalommentesen végezte a vizsgálatot. Ketten 15 perc alatt végeztünk. Évente egyszer megéri azt a rövid időt és szervezést, hogy tudjam, egészségesek vagyunk és még sokáig csicsereghetünk egymásnak anyukámmal. Ti se hagyjátok ki!
Ez a cikk nekem sokat segített, hogy többet megtudjak a szükséges szűrésekről: https://www.urban-eve.hu/…/szurovizsgalatok-mit-es-milyen-…/

– Vica –

Leoltom a lámpát, bebújok a paplan alá, eltűröm az arcom alól a hajam. 14 hónap.
Jó, persze, nincs jelentősége, az 1 év csak a protokoll. Mihamarabb el kell menni, már két hónapja kérem az időpontot, mindig este jut eszembe telefonálni.
Gyakorlatilag lehet, hogy hónapok óta növekszik bennem egy rosszindulatú daganat, ami félbevágja az életemet.
Anyu, a család, a barátok – mekkora nyomasztó, fullasztó teher lenne ez.
És én halogatom a szűrést, mert a mindenmás fontosabb?

Mittelholcz Dóra. Urbán Zsófia. Csukott szemmel is két fiatal nő mementója van előttem. Én nem érzek magamban erőt ekkora harchoz. Hadd ne kelljen soha megtudnom, hogy tudok-e harcolni vagy nem-harcolni, elbírok-e ekkora súlyt.
Megfeszülnek az izmaim, a sötétbe meredek. Reggel kérek egy időpontot. Francba is, a mindenmás ráér.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum