Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #PET #petkupa – Dóri

2019.08.16.

#randompéntek #PET #petkupa
Számoljunk egy kicsit. Az internet szerint egy átlagos fél literes PET palack nagyjából 12 gramm és 9.9 gramm közé esik – legyen 11 gramm a kettő kerekített átlaga. Az idei PET kupán kb. 10 tonna szemetet szedtünk össze a Tisza felső szakaszán elhelyezkedő ártéri erdőkből. A saját megfigyeléseim alapján a zsákok kb. 80%-a volt lapított PET, a többi a mindenféle egyéb műanyag, üveg és egyéb kevert anyagú holmi.

#petkupa #pet szemétgyűjtés

A 10 000 kiló 80%-a 8000 kg, ami ezek szerint kb. 727272 db félliteres PET palacknak felel meg. Az egyik internetes oldal szerint kb. 215 mm hosszú egy ilyen palack, vagyis ha egymás mellé tennék ezt a mennyiséget, az 156 kilométer hosszúságú lenne. Ez egészen pontosan a Budapest-Szekszárd távolságnak felel meg, amit autópályán 1 óra 28 perc alatt lehet megtenni. És ez csak a szemét műanyag része – hasraütés-szerű becslésekkel, persze – és a teljes Tiszának csak a Tivadar-Záhony szakasza, és csak az a mennyiség, amit egy hét alatt össze lehetett szedni.
A nagyságrendek azért szerintem így is érezhetőek.

Döbbenetes érzés órákig takarítani egy szakaszt, huszadmagaddal, amikor látod, hogy szinte alig fogy a szemét. Megvan annak is a maga bája, amikor a tiszai kenuzás közben jobbról is – balról is a palackok ropogása hallatszik a sűrű erdőből: az önkéntesek épp laposra nyomkodják őket.
Sosem fogom azt sem elfelejteni, amikor a gyönyörű tiszai lapályon az alkalmi 100 méteres (talán hosszabb is) csatárláncunk a teletömködött szemeteszsákokat adogatja 15 vagy akár 20 percen keresztül, hogy a hajó el tudja szállítani az előző nap összegyűjtött szemetünket. Elképesztő mennyiségek ezek. Ahogy az országimázs-szlogenünk is mondja: „Itt kell lenned, hogy elhidd”.
Szívem szerint mindenkit elküldenék egyszer egy ilyen szemétszedő akcióra. Nekem legalábbis egy életre elvette a kedvemet, hogy műanyag palackokból igyak.
A legjobb szemét az, ami meg sem születik.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum