Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #nagyváros – Vica

2019.02.01.

#randompéntek #nagyváros
„mert itt csak akkor maradok egyedül, ha tényleg egyedül akarok lenni”, énekli Szabó Benedek.
Budapestre érkezve én mégis úgy éreztem, hogy valahogy a barátkozás nehezebb lett. Egy ekkora városban nem futsz csak úgy össze ismerősökkel, hacsak nem a törzshelyetekre mentek mindannyian adott napokon. Hosszabb időbe telik, hogy meglegyen a szokásos élelmiszerboltod, az pedig végtelenül ritka, hogy ott névről ismered az eladókat. A buszon mindig másokkal utazol. A plázákban egyszerre több száz emberrel vásárolsz. A klubban a ruhatár és a bár között elsodródsz azoktól, akikkel érkeztél. Megbeszélsz találkozókat, de mindig hetekre előre – mindenki olyan elfoglalt!

Sok ember közt a legkönnyebb magányosnak lenni.

randompentek-nagyvaros-vica new york épületek

New Yorkban mindez egy egészen más szinten jelenik meg. Ahogy egy ott élő barátom mondta, „ide mindenki a dolgát végezni jön”. Diplomaták teljesítik a véges határidejű kiküldetéseiket. Művészek járnak meghallgatásokra két felszolgálói műszak között. Szegények dolgoznak keményen a gyermekeik szebb jövőjének reményében. Gazdagok zúznak át a taxi hátsó ülésén a Prada boltból bruncholni. Festők, adminisztrátorok, tanárok húzzák meg magukat néhány négyzetméteres kis lakásokban – talán a szakmai előmenetel majd több komfortot biztosít. Ilyen mindennapokon tényleg szükség van a fülhallgatóban a zenére és az otthoni netflixezésre a kanapén.

Magányosnak lenni egyszerre könnyű és fájdalmas.

Egy kisebb városban tény, hogy a kapcsolataid hálójában vagy értelmezve, és közösségi szórakozás a mások életébe belemászás. Mégis, amikor hazamegyek Fehérvárra, nagyon szeretek beköszönni Annához a ruhaboltba. A szokásos helyen pénzt váltani, ahol a leányzó emlékszik a korábbi utazásomra. Ha valamire szükség van, csak szólnom kell anyukámnak, mert mindig ismer valakit, aki tud segíteni. Szeretem, hogy fel lehet ugrani egymáshoz ad hoc. Jó, hogy a taxi olcsó, ha sietek, de alapvetően minden elérhető sétálva is.

Másokhoz kapcsolódva létezni egyszerre támasz és nyomás.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum