Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #nagyszülők – Zsuzsi

2018.07.27.

#randompéntek #nagyszülők
Amióta szülővé váltam, azóta sok cikket, könyvet olvasok a gyereknevelésről, a generációs különbségekről. A facebookos szülői csoportokban is szívesen olvasom az élménybeszámolókat, tapasztalatokat, hogy kiknél milyen a kapcsolat a nagyszülőkkel. Egyébként mindig is érdekelt, hogy más családokban milyen szerepviszonyok vannak különböző viselkedésmintákhoz csatolva.

Az az igazság, hogy mivel egy nemzetközi családban nőnek fel a gyerekeink, emiatt a vasárnapi ebédeket nem a nagyszülők házában töltjük el, nem tudunk csak úgy gyorsan átugrani hozzájuk egy szülinapi, névnapi köszöntésre a fizikai távolság miatt. A mi gyerekeink más családi hagyományokban nőnek fel, mint ahogy a szüleim vagy én. Ennek ellenére a nagyszülők aktív részesei az életünknek, mind a magyar és mind az amerikai oldalról, pedig mindegyiküktől nagy távolságra élünk.
Éppen ezért az internet adta lehetőségek miatt heti szinten tartjuk a kapcsolatot videobeszélgetéseken keresztül, ahol a gyerekek is szívesen osztják meg az élményeiket, mesélnek a mindennapokról. Persze néha nehéz követni a beszélgetés menetét, ahogy telefonnal a kezünkben rohanunk a két kicsi után.

randompentek-nagyszülők sétálnak le egy kisgyerekkel
Ami viszont a legeslegnagyobb ajándék, az a szándék és hajlandóság, amit az én szüleim és a férjem szülei is tanúsítanak, hogy itt legyenek a gyerekeknek, közös élményeket szerezzenek, szeressék és kényeztessék őket. Sokan azt gondolhatnák, hogy hát persze, mi más feladata lenne egy nagyszülőnek. Az az igazság, nekik is megvan a saját életük és az, hogy elutaznak egy másik kontinensre vagy a férjem szülei a kontinens másik felére, az igenis nagy dolog, hiszen ez mind idő, pénz, energia és fizikailag is megterhelő lehet.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy bár nem a szomszéd utcában van a Papi, Mami, Nonnie és Grandpa sem, mégis fontos részesei a mindennapjainknak és a családi hagyományainknak. Remélem, hogy a mi gyerekeink is továbbviszik a szoros családi kötelékek fontosságának a hagyományát a saját felnőtt életükbe.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum