Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #mutimiteszel

2017.03.24.

#randompéntek
#mutimiteszel

Az utóbbi hetekben rákaptam a mindenmentes sütögetésre, és borzasztóan élvezem.
A mindenmentes azt jelenti, hogy a leggyakoribb allergénektől mentes alapanyagokat használunk, vagyis a kész termék minimum glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, a kidolgozásánál pedig rajtad múlik, hogy milyen termékeket helyettesítesz vagy hagysz el, így pl. lehet dióféléktől, hústól, élesztőtől, speciális gabonáktól is mentes kajákat összehozni.

randompéntek mutimiteszel mindenmentes finomságok

A minap éppen nagy büszkén mutogattam a legújabb sikerélményemet, a mindenmentes kakóscsigát az egyik barátnőmnek, aki a receptet látva kissé elhűlt: földimandula-liszt, kölesliszt, hajdina liszt, útifűmaghéj, nyírfacukor, lenmagtojás…

„De hát ez egy vagyon.” – állapította meg.

Nagyon én sem tudtam mit reagálni rá, tényleg nem olcsó, bár hebegtem valamit arról, hogy de ha már beszerezted ezeket a liszteket, akkor egy csomót lehet belőlük sütni, meg, hogy készen megvéve még mindig drágább lenne, és kevésbé egészséges meg környezetkímélő… De összességében igen, igaza volt, tényleg drága egy kicsit.

Ugyanakkor elgondolkoztam: nem vásárolgatok drága ruhákat, nem utazgatok, nem dohányzom, nem járok el bulizni… én csupán imádok különleges alapanyagokból reform kajákat készíteni. Akkor most szégyellnem kéne magam?

Kíváncsi vagyok, a láncdohányosoknak mikor jegyezték meg utoljára, hogy ha 1000 forint egy doboz, akkor a heti 5 doboz az egy vagyon a hónap végére!
Mikor hallottuk utoljára, hogy egy jó hangulatú buliban a fiatalok egymást óvják a túlköltekezéstől?
Ezen élvezeti cikkek ára miért nem probléma, ellenben a 1000 ft/250 g kiló mandulaliszté miért az?

Attól is falnak tudok menni, amikor mindenféle, egyébként általam rendszeresen olvasott, minőségi médiumok nekimennek a gluténmentes és vegán „kajaőrületnek”, mondván, ez csupán divat… na és?
Eldönthetem, hogy milyen alapanyagból főzzek? Megengeditek?

Ahelyett, hogy örülnénk, hogy valaki tett egy lépést a saját egészsége és a tudatos táplálkozás felé, elkezdjük megbélyegezni az embereket.
Fantasztikus lenne, ha kiszállnánk egymás tányérjából, és inkább örülnénk, hogy az emberek egyre tudatosabban étkeznek, odafigyelnek a testük jelzéseire, és netalán még a környezetüknek is megpróbálnak minél kevesebb terhelést okozni. Inkább azt kéne ünnepelni, hogy erre felfigyelt a piac is, és ma már nagyságrendekkel egyszerűbb összeegyeztetni a testünk igényeit az ökológiai lábnyomunkkal.

Elvégre az vagy, amit megeszel – úgyhogy egyél jól, és ne foglalkozz a hangoskodókkal.
Egészségedre!

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum