Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #környezettudatosság #zöldbakancslista – Száva

2020.01.24.

#randompéntek #környezettudatosság #zöldbakancslista
A héten belefutottam a Hannabi Green Muse által készített Zöld Bakancslistába. Nagyon ötletesen, szépen lett kivitelezve és (egyelőre) fél évre osztja el a zöldülős háztartási, szokásbeli változtatásokat. Ráadásul sokszor a meglévő szokásodhoz viszonyítva tesz javaslatokat, nem valami egységes célt tűz ki. Barátságos, na! 

Kommentben a link: töltsétek le, olvassátok át, nézzétek meg, hogy találtok-e benne olyat, ami jobbá teszi az életeteket. 

De kérlek, maradjatok mindig figyelmesek. Egyre többször azt érzem, hogy a klímaszorongás hatására a mikroműanyagos fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Egymással szemben álló információk alapján kéne, egyre nagyobb nyomásra, döntéseket hoznunk. Aki eddig nem szorongott, most annak is adunk okot! 

Ilyenekre gondolok:
1A) Kapcsold le a lámpát akkor is, ha csak 2 percre mész ki!
1B) Cseréld az izzóidat energiatakarékosra! Az élettartamukat drasztikusan rövidíti a kapcsolgatás.

2A) Használj kevesebb vizet a fürdéshez, wc-öblítéshez!
2B) A csökkenő vízhasználat mellett a budapesti csatornahálózatot tiszta vízzel kell átmosatni, mert adott vízmennyiségre lettek kitalálva a csövek, így kevés víznél nem működtethető higiénikusan, biztonságosan. A víz elfolyik, így is, úgy is.

3A) A tisztálkodószereidet cseréld le szódabikarbónára, ecetre, gyógynövényekre.
3B) A fogzománcod visszafordíthatatlanul károsítja a szódabikarbóna, a fejbőrödet marhatja az ecetes keverék, a gyógynövényektől simán lehet allergiás reakciód.

4A) A stand by üzemmód áramot fogyaszt, csoportosítsd az eszközöket egy hosszabbítóra és időzítővel kapcsold le az áramot éjszakára!
4B) A stand by üzemmód elhanyagolható mennyiséget fogyaszt. Az elektromos időzítő viszont ellenőrizhetetlen kínai gyárakból származik és jó hosszú utat tesz meg, ráadásul egy extra tárgy az otthonodban.

5A) A mosódió öko alternatíva a mosószerre, a mikroműanyag fogó zsák kigyűjti neked a ruhákról leváló mikro műanyagdarabkákat, az ecet és a szódabikarbóna kiváltja a tisztítószereket, az öblítő pedig nem is kell a mosáshoz, csak az illatért van.
5B) A mosódió ökológiai lábnyoma, mint egy mammuté, a mikroműanyag-fogó zsák hatékonysága kétes, utána is, hová teszed a „bankkártya-legót”? Az ecet és a szódabikarbóna gyengéd tisztítószerek, kivéve ha összeöntöd őket, mert akkor semlegesítik egymást. Öblítő hiányában a mosószer egyes enzimjei a ruhákban maradnak és káros egészségügyi hatásokkal járnak.

Jól érzed, órákig tudnám még folytatni. Néha azt érzem, hogy az általános iskolai kémia és fizikaórák, némi háztartástan tananyag, vagy egy adag naprakész tudású szakértő jól jönne a történetbe. Hogy magabiztosan tudjuk, mit lehet 30 fokon mosni, meg mit nem, közös használatú mosógépnél meg végképp nem. Hogy ne marketingcél és hirtelen fellángolás vezesse a környezettudattalan döntéseket.

Nagyon nehéz megtalálni az egyszerre környezettudatos, egészséges, állat- és emberbarát megoldásokat.

Neked vannak biztos, alátámasztott tényekkel operáló forrásaid? Oszd meg őket velünk, pls! 

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum