Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #kiállokértedis

2016.11.24.

#randompéntek #kiállokértedis #16akcionap #sajtószemle

Ma is volt egy bűntudathullámom, hogy nem tettem eleget. Aztán kaptam egy jó kis fejmosást, hogy így is többet tettem, mint az emberek 90%-a tett volna.
Itt elolvashatod, hogy TE mit tehetsz, ha nőt érő családon belüli erőszak tanúja vagy.
„Ne gyakorolj nyomást rá, add tudtára, hogy szereted és mindig ott leszel neki ha szüksége van segítségre, illetve amikor készen áll.”
https://chayn.co/2015/12/24/hogyan-vedd-eszre-a-csaladon-beluli-eroszak-jeleit-az-unnepek-alatt/

– Vica –

Pár héttel korábban a Netflixen találtam rá erre a dokumentumfilmre. Tinédzser lányokról szól, akik szexuális abúzus áldozatai lettek, viszont a közösségi média miatt nem tudták feldolgozni a történteket, ugyanis képek, videofelvételek kezdtek el terjedni. A film arról szól, hogyan lehet ezt a borzasztó helyzetet a múltban hagyni és kiszabadulni a megalázottság érzetéből.
Amennyiben ismertek valakit, aki ilyennel küzd, segítsetek neki: hallgassátok meg, támogassátok és mutassátok meg neki ezt a filmet, hogy tudja, másokkal is történt hasonló és ne okolják magukat. Közösen könnyebb túllépni a nehézségeken, a sorsközösség felvállalása rengeteg mindenen segíthet át.
http://www.audrieanddaisy.com

– Zsuzsi –

Az általam hozott cikk a tökéletes példa arra, miért érdemes jobban utána járni a gender alapú erőszaknak.
Egyrészt a cikk alatti kommentszekció kivételes gyöngyszem, legalább hárman megkérdőjelezik, hogy az események valóban megtörténtek-e, bár nem tudjuk miért, az indok valószínűleg mindössze annyi, hogy egy nő írta le. És pont. Pedig nem egy ritka esemény, sajnos velem is megtörtént, bár nem volt annyi lélekjelenlétem, mint Szentesi Évának, akinek innen is nagy pacsi a lekevert tasliért! (Bár tegyük hozzá, alapvetően elítélem az erőszakot, mint választ, de úgy érzem, ebben az esetben a megtorlás módja arányban állt az eset súlyával.)

A cikk végén hozott tippek ugyanakkor az ékes bizonyítékai annak, hogy az írónő nem igazán mélyült el az erőszak kultúrájának tanulmányozásában.
Azzal ugyanis, hogy jótanácsokat ad a fiatalembernek, hogy legközelebb hogy próbáljon meg felszedni egy nőt, azt a téves látszatot kelti, mintha az alányúlás pusztán csak egy elcseszett csajozási kísérlet lenne, és a delikvens igazából csak a tetszését szerette volna kinyilvánítani valami igen-igen elb.szott módon.

Mintha csak azt mondaná ezzel, hogy akik utánad szólnak az utcán, csupán az irántad táplált fékezhetetlen vonzalmukat szeretnék a tudtodra adni. Innen pedig egyenes út vezet a „szerelemféltésből gyilkolta meg barátnőjét” kezdetű ordas baromságokig.

Hát nem. Egyszer és mindenkorra véssük az agyunkba, hogy az ilyesfajta cselekedetek soha nem a másik elcsábítására vonatkoznak. Ezek mindig az elkövető/agresszor dominanciájának, a nő megfélemlítésének, elnyomásának, tárgyként való kezelésének megnyilvánulásai; és soha sem a valódi vonzalom kifejezésére jutattásának szimbólumai.
Ne hagyjátok magatokat cukormázzal bekent hülyeségekkel félrevezetni!
https://wmn.hu/ugy/45832-szentesi-eva-miert-nem-szeretik-a-nok-ha-alajuk-nyulnak

– Dóri –

Ezt a kampányt szeretném megmutatni neked, négy évvel ezelőttről, magyar munka, Sós Bálint rendezése.
A nők elleni erőszak egyik rákfenéje, hogy oltári magas a látencia. Ha pedig éppen látjuk, akkor sem tudunk mit tenni – vagy legalábbis így érezzük. A tehetetlenség fullasztó, szóval inkább nem foglalkozunk az egésszel.

Kérlek, ha látod, hogy valakit bántottak, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni. Ne félj! Egyszerűen lépj oda, adj a kezébe egy bögre teát, mosolyogj rá, hallgasd meg. Számít. Lehet, hogy a kilátástalanságban pont ez az emlék nyújt majd kapaszkodót.

Csak ennyit kérek: add oda egy percnyi figyelmed!
https://vimeo.com/51226232

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum