Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #grannyproject #nagyiprojekt – Száva

2018.12.07.

#randompéntek #grannyproject #nagyiprojekt
Révész Bálint filmje, a Nagyi projekt egy doku, amelyben ő maga is szerepel. A film egy angol, egy német és egy magyar egyetemistáról szól, meg a nagymamáikról. Egy magyar zsidó nagyiról, aki túlélte a lágert, egy német nagyiról, akinek a családja a túlsó oldalon harcolt, és egy angol kódfejtő nagyiról, aki a titkosszolgálatnak dolgozva vett részt a második világháborúban. És a 7 éves forgatás során leültették őket egy asztalhoz.

Rengeteg ökörködés és viccelődés közepette beszélgetnek és ismerkednek a nagymamákkal, megkérdezik őket egy csomó olyan fontos dologról, amely hatott a személyiségükre: szerelmek, vallás, gyermekkor. Eközben szembesülnek a srácok a saját háború-interpretációik különbségével, a második világháború különböző arcaival és az itthagyott nyomaival: az örökölt bűntudat, a megbocsátás és a gyilkolás súlyával is.

Adódik néhány katartikus és elgondolkodtató pillanat a film során. Az ember akaratlanul is végiggondolja: mennyit tud, tudott a nagyszülei valódi életéről? Ismeri a nagyit a nagymama szerepén túl? Hogy milyen ember, milyen nő, milyen anya, milyen szakember? Hogy kiket szeretett, kiket veszített el, mit gondol a világról és Istenről?

Egyrészt javaslom, hogy nézzétek meg a filmet, mert oltári jó, formabontó, vicces és elgondolkodtató. Másrészt pedig lassan közelednek az ünnepek, amikor egy asztal köré ülünk a szeretteinkkel. A múltat megkapargatni gyakran kockázatos és fájdalmas, mégis, érdemes arra törekedni, hogy jobban megismerjük a rokonainkat és a családunk történetét. Azt hiszem, főképpen az időseket kell többet kérdeznünk és hallgatnunk, hogy egyáltalán tudjunk a történeteikről, emlékeikről.

Én boldog vagyok, hogy emlékszem rá, hogy a dédnagymamám mennyire boldog volt kislányként, amikor a sok szörnyűség és tragédia közepette az üknagypapám orgonát hozott neki hazafelé – még hetvenen felül is elfogódottan mesélte.

antik tárgyak, női fotó - #nagyiprojekt, #grannyproject

Kérdezzétek a nagyszüleiteket sokat és hallgassátok meg őket türelmesen! Nagy kincseket találhatunk és a történeteiken keresztül sok mindent megérthetünk magunkkal kapcsolatban is.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum