Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #bettyacsúnyalány – Dóri

2018.10.19.

#randompéntek
#bettyacsúnyalány
A héten meséltem a lányoknak, hogy az egyik legnagyobb dirty pleasure-öm (mocskos élvezetnek lehetne talán fordítani) a…
Huh, még leírni is nehéz, de a Betty, a csúnya lány című szappanopera 🙂
Ez van. Egyszerűen imádom. Azt ígértem nekik, hogy meg fogom indokolni egy randompéntekben, hogy miért is vagyok évek múltán is oda meg vissza, ha elcsípek egy részt az Izaura TV-n. (*sírvaröhögős szmájli*) Szóval, itt az én szubjektív 5-ös listám, ami alátámasztja, hogy miért ez a létező legkirályabb dél-amerikai (kolumbiai) szappanopera evör, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell.

margaréta

1. Jó a történet
A szappanoperák gyakran a mennyiséget választják a minőség helyett, ezt lássuk be. Tény, hogy itt is akad néhány semmitmondó töltelékepizód, de azért az egész sorozat szépen felfut egy szálra, amit megfelelő ritmusban göngyölítenek fel. A történet ráadásul nem valami butácska amnézia/gazdagszegény/megmenteniafőhősnőt vonalon mozog, hanem van benne egy egészen csavaros, logikailag is helytálló gazdasági háttérsztori, ami egyébként remek táptalajt biztosít egy végletekig romantikus szerelmi történet kibontakozásának. Ja, és bónuszként szerintem kifejezetten vicces poénok is akadnak dögivel a sorozatban.

2. Girlpower
A szokásos megmentésre váró női karakterek helyett itt talpraesett, erős és okos nőkkel találkozhatunk, akik kiállnak egymás mellett és elfogadják egymást. Tetszik, hogy ha a mellékszereplők még egy kicsit egydimenziósak is, azért a karakterek elég diverzek: van idős, fiatal, gazdag, szegény, sötét bőrű, csinos vagy elvált nő is köztük, ami azért sokféle azonosulási pontot hordoz magában. Betty karaktere pedig igazi példakép lehet a kislányoknak.

3. Nem a külső, hanem a belső értékek a fontosak
Betty egyetemet végzett közgazdász, az eszével jut előre, sőt, annak köszönhetően jár túl egy sereg nagyképű gazdag befektető eszén. Mindezek ellenére szerény, alázatos és méltóságteljes tud maradni, a jelleme igazi karakterfejlődésen megy keresztül. Naiv, félős kislányból bátor, eltökélt nő válik, aki minden sikerét saját kitartásának köszönheti.

4. A belső rend és a magabiztosság tesz igazán széppé
Egyszerű, de nagyszerű üzenet. Bár Betty a sorozat végére külsőleg is átalakul, ez az egész átalakulás azért történhet meg, mert a jelleme is változik. Nem a kiszedett szemöldök és a levágott frufru miatt lett szimpatikusabb a karakter, hanem mert kiállt magáért, szembe mert nézni a félelmeivel és a sok rossz tapasztalat ellenére is újra meg meri nyitni magát a világnak. Aztán persze kiderül, hogy igazából mindig is szép volt – ahogy hozzá hasonlóan mi is mindannyian szépek vagyunk.

5. Nincs olyan, hogy a jó pasik csak a jó csajokra buknak. Nincs olyan sem, hogy jó pasik meg jó nők. Mindenki jó valakinek. A szépség relatív. (Ahogy egyszer egy barátnőm szerelmi bánatát próbálta ezzel orvosolni egy haverunk 😀 Ott kissé pejoratívan hatott 🙂 ) Bettybe még „csúnyán” szeret bele a főnöke, mert már akkor megkezdődik az a jellemfejlődése, az a belső átalakulása, ami vonzóvá teszi őt a férfi szemében. Természetesen egy gyönyörű nőt is otthagy ezért az elementáris erejű szerelemért, hiába, Betty frufrujának nem lehet ellenállni.

Szerintem mind az 5 pont olyan értéket és üzenetet közvetít a nők és főleg a kislányok felé, ami igenis egy értékes és különleges sorozattá (jó, szappanoperává) teszik a Betty, a csúnya lányt. Nem véletlenül készítettek belőle aztán egy amerikai remake-et, ami sajnos már nem tudott olyan bájos karakterekkel és olyan latinos hévvel dolgozni, mint az eredeti kolumbiai változat. A sorozat ugyanakkor egyértelműen toposzt teremtett: megszámlálhatatlan film épült azóta a külső vs. belső szépség téma köré. Szerintem nem kell ódzkodnunk a látszatra gagyitól, a Tarr Béla filmeken kívül is van világ, és azt gondolom, sokkal több emberhez jutnak el ezek az egyszerű, de fontos üzenetek, mint ahány embert a művészmozik képesek elérni. Akkor meg már menjenek ezek a kőkemény feminista gondolatok 🙂 Erős női karakterek és egy kis feminizmus nem ártott meg még egy tinédzser lánynak (és fiúnak! ) sem 😉

– Dóri –

Photo by Karina Vorozheeva on Unsplash

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum