Válassza az Oldal lehetőséget

#omnomnom – Dóri

2019.09.16.

#omnomnom
Rég írtam már róla, de talán emlékezhettek, hogy egy jelentéktelen 2 évet húztam le Portugáliában, és hát eléggé megszerettem az ottani konyha ízvilágát. Én nagyon szeretek fűszerezni, ezért is lepett meg az az egyszerűség a fűszerezés terén, amivel a portugál konyha dolgozik: só, bors, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem. Kábé ennyi. Az akkori párom szüleinek vittem ajándékba kalocsai paprikát – 2 év alatt nem sikerült kinyitniuk sem 🙂

omnomnom- nő eszik
Ha van igazán nagy kedvenc ételem, akkor az a tuna á brás névre hallgató egytálétel. Tulajdonképpen egy krumplis-tonhalas rántotta. Egyszerű, kinti hozzávalókból legalábbis olcsó (volt), nagyon gyors és nagyon finom. Mondom, hogy kell elkészíteni.

Hozzávalók:
1 nagy zacskó pálcikás csipsz. (Igen. Kint ehhez gyártanak külön nagyon vékony csipszet (ilyet), de itthon is be lehet ehhez hasonlót szerezni. Esetleg elkészíthetitek saját magatok is a vékonyra reszelt krumpli bő olajban való kisütésével. Csináltam már úgy is, működik, csak nyilván sokkal tovább tart akkor az étel elkészítése.)
1 fej vöröshagyma
1-2 konzerv tonhal (natúr lében, olajban vagy paradicsomos szószban – az olajat minden esetben le kell önteni róla!)
3-4 tojás
olajbogyó
olívaolaj
petrezselyem
tej
só, bors

Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk, közben felverjük a tojásokat egy kis tejjel. Leöntjük az olajat a tonhalról, majd hozzákeverjük a hagymához, picit átforgatjuk. Hozzáadjuk a pálcikás csipszet és felöntjük egy kevés tejjel (néhány evőkanálnyival, hogy ne égjen meg a csipsz). Addig kell kavargatni, amíg a ropogós csipsz újra puha nem lesz. Ha kell, nyugodtan adagoljunk hozzá még tejet. Amikor már kellően megpuhult a krumpli, mehet rá a felvert tojás, jól össze kell keverni, sózni, borsozni, petrezselyemmel meghinteni és viszonylag szárazra sütni. Én friss, hideg olajbogyóval szeretem (közülük is inkább a fekete passzol jobban ehhez az ételhez szerintem, de ízlés kérdése) – bele lehet viszont már az elején is keverni a hagymás fázisnál.
Ahogy nektek jobban ízlik – próbáljátok ki az összes variációt! 🙂

Nem tudom megunni ezt az ételt, amíg kint éltem, kéthetente egyszer biztos volt a menün, annyira szerettem. 🙂
Kedvet is kaptam hozzá, szerintem hamarosan elkészítem megint!
Jó étvágyat! 🙂

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #omnomnom írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum