#okosvilág
Tavaly összesen két sorozatra jutott időm, ebből az egyik ez volt, az @onthespot.spektrum Okos világ szériája. Hiedelmek, kutatások vegyesfelvágottja, amely jó kiindulási alapot nyújtott a továbbgondolkodásra.

A Sugárzás és netfüggőség volt a legkarakteresebb epizód számomra: itt szembesültem vele, hogy a kutatók és a jelenlegi kánonnal szembemenők tanácsai komolyan egybehangzanak. Hogy az okoseszközeinknek, a mobilnak, a routernek igenis van hatása a szervezetünkre, az egészségünkre. És hogy nem kell Faraday-baldachin alatt aludni, ha szeretnénk ésszerűsíteni a környezeti ártalmakat, apró figyelmességgel már lehet csökkenteni a hatásukat.
Ha nem a párnánk alatt tároljuk a mobilt, ha rárakjuk a repülő üzemmódot éjszakára, ha használjuk a kihangosítást a hosszú beszélgetésekhez, ha a wifi router nem az ágyunk vagy a gyerekszoba mellett van, akkor már egy kicsivel előrébb vagyunk.


Én a mértékletességben hiszek, nem lehet a modern világ fejlődése elől elzárkózni. Ha becsuknám a Messengert, a Facebookot, lekapcsolnám a wifit, otthonhagynám a telefont, lecsökkenteném a napi 8-10 óra netezést, akkor a munkám, a baráti kapcsolataim és a hobbim is erősen átalakulna. Zsuzsival évi pár levélre szorítkozna a kapcsolattartásunk, Vicával néha hetekig nem nagyon tudnánk beszélgetni, szükségem lenne egy munkahelyre és találkoznom kéne a velem dolgozókkal. A Húszon túl ebben a formájában létre sem jött volna.

Ha nem lenne az internet, akkor biztos, hogy nem ilyen színvonalon élnék, nem tartana itt az egészségem és nem lett volna lehetőségem ilyen rövid idő alatt ennyi mindent megtanulni.
Tény, hogy ezek csak eszközök, a használatuk kultúrája nem alakul ki magától: a mai világ okos, nem egészséges, kedves vagy nyugodt. Az utóbbi hármat a mi felelősségünk megteremteni, hogy az életünket egy harmonikus közegben, a szeretteinkkel körbevéve, a testünk, lelkünk jelzéseire odafigyelve tölthessük el.

– Száva –


Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #okosvilág írásunkat is!