Válassza az Oldal lehetőséget

#magamismeglepődtem – Száva

2018.04.19.

#magamismeglepődtem
hogy észrevétlenül, megtanultam közlekedni Budapesten. Az elmúlt két hétben több, fiatalok közti beszélgetésfoszlányt is elkaptam a tömegközlekedésen. „Leszállunk, aztán majd megkeressük, hogy honnan indul a 2-es villamos, jó? Ezt még én se tudom.”, „Na, jó, lehet, hogy igazából az ott szemben lesz a Bajcsy-Zsilinszky út és nem az, amit mutattam.”

Eszembe jutottak azok az idők, amikor frissen felköltözve, egyetlen egy buszt mertem használni: ami kivitt a metróig. Mindenhova metróval mentem, illetve ahova nem ment a metró vagy a négyes-hatos, oda én se mentem. 😀
Aztán csóró egyetemistaként, az egy forinttal megnyert aukciók koronázatlan királynőjeként alkalmanként ki kellett mennem a város szélére egy-egy megnyert tárgyért. Fel Budára a hegyekbe, ki a reptér körül lévő, kertes házas övezetbe, néha Kőbányára… Bősz térképnézegetés és útvonaltervezés közepette, lassan megtanultam a fontosabb buszjáratokat.
Emlékszem, egy karácsonyi ajándékot mentem átvenni személyesen (úgy volt ingyenes 😉 ) egy decemberi este és a Google Streetview-on azt jegyeztem meg, hogy annál a háznál kell befordulnom, ahol a fekete macska áll. Képzelhetitek… 😀

Később hozzáadódott egy-egy villamosvonal is a saját Budapest térképemhez – az legalább biztos arra ment, amerre kellett. Legvégül a zötyögő, piros trolikat is használatba vettem, tudomásul véve, hogy kiszámíthatatlan a menetidejük és hogy mindig le kell ellenőrizzem, hogy pontosan melyik melyik.

Ma már gondolkodás nélkül ugrok fel egy random buszra, amíg a többiek a villamospótlóra várnak, hogy egérutat nyerjek. Plusz két átszállás, de csak öt perc késés és meg is érkezek a célhoz: pipa.
Észre sem vettem, hogy mikor történt: elkoptak a pánikolások, a térképnézegetések. a túlutazások. Birtokba vettem a várost.

És most imádom hallgatni a tapogatozó kérdéseket, utcasarkon forgó, friss egyetemistákat, akik csak most kezdik ezt az utat, akiknek még csak bimbózik a kapcsolata Budapesttel. 🙂

Ti hogy tanultatok meg közlekedni a fővárosban? 🙂

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #magamismeglepődtem írásunkat is!

 

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum