Válassza az Oldal lehetőséget

#lakásdíszek – Dóri

2019.06.12.

#lakásdíszek
Jaj, légyszi, hadd térjek el egy kicsit a lakásdíszektől és meséljek a lakásunk legszebb díszének, a kertnek az aktuális ékkövéről. Nem vagyok egy nagy DIY-hercegnő, meggyőződésem, hogy szörnyű a kézügyességem és az általam kreált dolgok általában megmosolyogtatóan-gyerekesen ügyetlenül sikerülnek. DE! Nem is olyan régóta tartozik hozzám egy kert is, pontosabban én a kerthez, és itt végre úgy érzem, kiélhetem a kétkezi munkához fűződő romantikus vágyaimat.

#lakásdíszek tyúkudvar

Hónapok óta szinte minden hétvégén a kertben dolgozunk, hogy kicsinosítsuk, én pedig mindeközben megtanultam virágot ültetni, palántázni, sövényt vagy épp füvet nyírni. Végtelenül boldoggá tesz, hogy hozzányúlok valamihez az én kézügyességemmel, és annak nem katasztrófa lesz a vége. 🙂

A legnagyobb alkotásunk mégsem ezekhez, hanem a vadiúj hobbinkhoz kapcsolódik: hirtelen felindulásból elkezdtünk baromfikat tartani. Olyannyira gyorsan jött az elhatározás, hogy szó szerint azt se tudtuk, mivel etessük a hazahozott alig egyhetes naposcsibéket. Ugyancsak fogalmunk se volt, hova fogjuk őket tenni, ha már megnőnek (a csibéket, kotlós mama híján ajánlott 4 hetes korukig bent tartani, nehogy megfázzanak – addig ráértünk kitalálni).

Na, és így kapcsolódom a heti hesteghez: kertünk számomra legkedvesebb dísze jelenleg az a csirkeudvar és csirkeól, amit a saját két kezünkkel raktunk össze. 🙂 Csirkehálóval (=dróttal) elkerítettünk egy kb. 10 négyzetméteres „udvart” a számukra, illetve az udvar tetejét is lehálóztuk, hogy ne kelljen a szárnyukat visszavágni és repkedhessenek kedvükre. Persze, így sokkal nyugodtabban is hagyjuk kint őket napközben, tudván, hogy a környéken randalírozó macskák sem férnek hozzájuk. L. azóta készített nekik még egy csirkehomokozót is, hogy időről időre porfürdőzhessenek egyet, amit nagyon-nagyon élveznek. 🙂 Ezen kívül építettünk még egy zárható ólat is, amibe estére bezárjuk őket, hogy ha egy nyest áttörné az első védelmi vonalat, az ól akkor is megvédje őket – plusz természetüknél fogva szeretnek elbújva éjszakázni. Az ól alá is elkészültek már az ún. tojóládák, sörösrekeszek és régi asztalfiókok párosításából – habár a tojásokra még jó 2 hónapot várnunk kell.

Hetekig folyt a lázas munka (csak hétvégenként tudtunk vele foglalkozni), de két hete végre befejeztük az alkotást, és azóta kint kapirgál a 2 kakasunk, 2 csirkénk és 1 gyöngytyúkunk, akikhez a múlt hétvégén érkezett még 2 másik jérce és 2 tündéri fürjecske.
Imádjuk őket, minden vesződséget megér egy saját baromfiudvar elkészítése, nem csak az egészséges tojás- és húsforrásért, hanem az állandó showműsorért, amit ezek a madarak produkálnak. 🙂
Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy ha lehetősége van, vágjon bele! Jó móka egy ól elkészítése, különösebben nem lehet elrontani és abszolút a kert díszévé válhat 🙂 Barkácsolni jó!

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #lakásdíszek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum