Válassza az Oldal lehetőséget

#kudarcéletrajz – Dóri

2018.05.24.

#kudarcéletrajz
Két éve egy amerikai professzor a Princeton egyetemről gondolt egyet, és egy kollégája ötletét felhasználva kiposztolt egy önéletrajzot, ami csak a kudarcaival volt tele. Állítása szerint azért cselekedett így, mert az ismerősei, kollégái, tanítványai már-már kezdték azt gondolni, ő nem is tud hibázni, neki bizony bejött az élet.
Valószínűleg igaza volt. A facebookos, LinkedIn-es, instagramos világba nem férnek bele a kudarcok, a hétköznapi unalmassá válik, az egymásról alkotott képünk eltorzul. Látszatra minden csilli-villi, a háttében levő kemény munkát, az elutasításokat, a könnyeket pedig eltitkoljuk. A siker az egyetlen, ami kirakatba tehető, az alatt nem érdemes próbálkozni.

Pedig szükség van ezekre a reális tartalmakra, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a princetoni professzor kudarcéletrajza nagyobb visszhangot váltott ki, mint bármelyik korábbi munkája. Az embereknek, és főleg a közösségi médiába beleszülető legfiatalabb generációknak is tudniuk kell, hogy a kudarc a siker egyik állomása, a folyamat megkerülhetetlen, szerves része.
(A híres anekdota szerint egyszer egy újságíró felrótta Edisonnak, hogy 2000 próbálkozása hasztalannak bizonyult, mire feltalálta a villanykörtét; a feltaláló erre azt felelte, hogy nem gondolja, hogy emiatt kudarcot vallott volna, mivel feltalálta a villanykörtét, s ez a folyamat történetesen 2000 lépésből állt.)

Gondolom, most az a rész jön, hogy én is elmesélek pár dolgot, amik igazán nem jól sikerültek az életemben. Például az emelt kémiaérettségim, ami miatt még az országot is el akartam hagyni, nehogy mások megtudják, hogy bizony csak egy négyesre futotta. Hogy egy év után el kellett jönnöm a BME-ről, mert nem bírtam a kiképzést. Hogy buktam már meg olyan vizsgán, amin segédanyagot is kaptunk, sőt még puskát is vittem magammal. Hogy sokáig nem találtam állást az egyetem befejezése után. Hogy nekem se válaszoltak több száz elküldött jelentkezésemre.

Az élet nekem (sem) habostorta. Folyamatos az újratervezés, a kudarcmenedzsment. Azt hiszem, nekem arra volt szükségem, hogy a sokféle, nagyon szerteágazó érdeklődéseimet, tapasztalataimat el tudjam kezdeni összeegyeztetni egymással. A sok kudarc nélkül most is ezerfelé fújna a szél, és nem ott lennék, ahol vagyok. Pedig mostanában nagyon is szeretem, ahol vagyok és amit csinálok. Haladok.

– Dóri –

Kép forrása: http://www.princeton.edu/haushofer/Johannes_Haushofer_CV_of_Failures.pdf

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #kudarcéletrajz írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum