Válassza az Oldal lehetőséget

#kolléga – Vica

2018.07.23.

#kolléga
Transzparencia. Megbízás. Bizalom. Egység.

Amellett, hogy valaki jó szakember, vannak olyan értékek, amik elengedhetetlenek, hogy jó kolléga legyen. Dr. P. és én nem azért dolgozunk együtt kiválóan, mert annyira hasonlítanánk vagy legjobb pajtások lennénk ovi óta, hanem azért, mert ezzel az értékkupaccal az első találkozásunk óta egyetértünk és eszerint dolgozunk.

Transzparencia (Átláthatóság): Nem rejtjük el a munkafolyamatokat, megosztjuk a részeredményeket, láthatóak a hibák, amiket elkövetünk útközben. Mindenki kap másolatot az ügyfélkommunikációról. Egy-egy projekt részletei visszakövethetőek az emailekből. A legfontosabb cél, hogy ha valamelyikünk kiesne a rendszerből (betegség, szabadnap, stb.), az ügyfeleink (legyen az megbízó vagy más partner) észre se vegyék, hiszen a másik is mindennel képben van. Ennek a további előnye, hogy két szempár az csaknem három agy, így többen figyeljük a folyamatokat, hatékonyabbak és eredményesebbek vagyunk, jobb ötletek születnek.
kolléga-elektronikus olvasó egy asztalonMegbízás: Ha megbízzuk egymást valamivel, onnantól a megbízó megfeledkezhet a folyamatról. A megbízott felelőssége, hogy begyűjtsön minden szükséges információt és végrehajtsa a feladatot (transzparensen!) a határidőig. Ha Dr. P azt mondta, hogy megválaszol egy emailt egy közös feladatunknál, én már archiválhatom is, tudom, hogy úgy lesz kész, ahogy azt én is csinálnám. Hihetetlen nyugalmat ad, hogy megbízhatok (!) benne, mert ha esetleg gondja is lenne a feladattal, azonnal szólna, nem döntene a félmunka és a találgatás mellett.

Bizalom: Két éve egyszer kellett leülnünk egy sör felett a tenerifei tengerparton és eldönteni – az elsődleges, hogy mi soha nem versengünk egymással, csak a világgal. Nem támadjuk hátba a másikat. Nem trükközünk egyéni célokért. Csapat leszünk és azóta is azok vagyunk.

Egység: Nincs olyan, hogy „ő mondta”, „ki mondta”, „honnan indult”, főképp az ügyfeleink felé, legyen az belső (managerek, kollégák) vagy külső (céges partnerek). Ha hibát vétettünk, az a kettőnk ballépése, együtt javítjuk. Ha sikert érünk el, az a kettőnk érdeme, együtt kommunikáljuk a megfelelő csatornákon. Ha visszanézzük az elmúlt két évet, már én sem tudnám megmondani, hogy melyik részfolyamatot ki intézte, az eredmények közösek.

A mókás az egészben, hogy ezeket a kulcsszavakat is tőle tanultam. Mindig is így dolgoztam és olyan munkakörnyezetben váltam felnőtté, ahol szintén ezeket az értékeket képviseltük, de egy vezetőképző tréner/filozófia doktor kellett mellém, hogy megnevezzem őket. Így hatékonyan adom át más kollégáknak is, valamint bizonyos döntések előtt feltehetem magamnak a kérdést egyértelműen: „Melyik az értékeink szerinti legjobb megoldás?”

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #kolléga írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum