Válassza az Oldal lehetőséget

#kiállokértedis

2016.11.23.

#kiállokértedis #16akcionap

Mi a fenéért kell külön a nők elleni erőszakkal foglalkozni? Miért nem lehet csak az erőszak ellen tenni, általánosan? Mitől lenne más, ha egy nőt bántanak? Egyébként is, miért nem áll fel azonnal? Akár nő vagy, akár férfi, ha bántanak, akkor el kell menni, ez ennyire egyszerű.
Nem?

Dávid kifizette mindkettőjük vacsoráját. A pincér elmosolyodott.
Zsuzsa kifizette mindkettőjük vacsoráját. A pincér elmosolyodott.

Péter rendes apa. A válás óta kéthetente elhozza hétvégére a gyerekeket és pontosan fizeti a gyerektartást.
Katalin rendes anya. A válás óta kéthetente elhozza hétvégére a gyerekeket és pontosan fizeti a gyerektartást.

Tamás egy jó alkalmazott. Egyszer ment haza, mikor a gyerek beteg lett, egyébként mást küld érte.
Klára egy jó alkalmazott. Egyszer ment haza, mikor a gyerek beteg lett, egyébként mást küld érte.

Szóltam Norbertnek, hogy hagyja megnőni a szakállát és hordjon többször trikót. A vendégek értékelik.
Szóltam Eszternek, hogy hordja kibontva a haját és hordjon többször trikót. A vendégek értékelik.

Pál tíz éve nem dolgozik, a felesége tartja el. Minden idejét a gyerekekkel tölti.
Kriszta tíz éve nem dolgozik, a férje tartja el. Minden idejét a gyerekekkel tölti.

Hát ez a válaszom: másképp ítéljük meg a nőket és a férfiakat. Nem is kell egyformának lenni! Egyenlőnek kéne lenni.

A társadalmunk még mindig békésen nézegeti, ahogyan a szokások és a hagyományok mentén a nők helyzete könnyedén válik kiszolgáltatottá. Ez egy olyan elfogadott dolog. Nem ülnek le anyák a lányaikkal, hogy „édes gyerekem, oké, hogy viszed a háztartást meg a gyerekeket, de nyugdíjelőtakarékosságot azért neked is raktok, ugye?” Nem furcsálják az emberek, ha egy nő egy évtizedig nem dolgozik, nem megy tanfolyamra, nem tanul nyelvet, nincs megtakarítása. A családja van neki, meg a férje.

Itt jön a trükkös rész: ha kiszolgáltatott valaki, akkor nehéz kiállnia magáért. Nehéz elhinni, hogy képes lehet többre. Letenni valamit az asztalra. Erőt mutatni. Megvédeni magát.
Évek alatt nagyon könnyű elhinni, hogy nem is lehet rá képes. Főleg, ha sokat mondják. Könnyű elhinni, hogy érdemtelen. Haszontalan. Életképtelen. Megérdemli, amit kap. Jogosan.
Egy idő után már az a világos és egyértelmű, hogy nincs lehetőség ezen változtatni. Csak ki kell bírni csöndben, sokan kibírják. Csöndben.

Tudod miért beszélek erről? Mert, ha valaki minden nap kék-zöld és nyáron is kardigánt hord, azt észreveszik a munkahelyén, de valószínűleg senki nem avatkozik közbe. (Ez bonyolult dolog, amúgy is.) Ha csak hetente kétszer megerőszakolják otthon és percre pontosan elszámoltatják az idejével, az már fel sem tűnik a külvilágnak.
Hidd el, sokkal többen érzik a saját bőrükön a családon belüli erőszak fogalmát, mint gondolnád.

Ha egy nőt bántottak, akkor nem csak a testi és lelki sérülésein és az önhibáztatáson kell túllépnie, hanem ezeken a kemény elvárásokon is. Nem csak azon múlik, hogy neki van-e ereje továbblépni.

Meg kell birkóznia azzal, hogy külsőségek alapján ítélik meg a munkahelyén, hogy kevesebbet keres, lassabban lép előre szakmailag. Ha ezeket a kihívásokat megugorja, akkor nagyon könnyen túl erősnek, túl keménynek bélyegzik – túl férfiasnak. Ha pedig gyereke is van, minden más szerepében (munkavállalóként, nőként, társként) is elsősorban anyaként lesz megítélve.

Szóval állj ki magadért is és állj ki másért is!
Ha ezeket a romboló, kötelező szokásokat megszüntetjük, akkor mindenkinek a helyzetén javítunk. Az nem egy jó hagyomány, ahol leosztott szerepek őrzik a eltolódott felelősséget. Ahol egy ember vállát nyomja a felelősség súlya évtizedekig, a másik meg elveszíti a talajt és önmagát.
Legyenek ezek a döntések bátran egyénre szabottak és szabadok. Vállaljunk felelősséget magunkért, a közös társadalmunkért és vigyázzunk egymásra! (Első lépésként az is elég, ha nem ítélkezünk vakon.)

Addig is, én #kiállokértedis.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #kiállokértedis írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum