Válassza az Oldal lehetőséget

#kedvenctanár – Dóri

2019.01.21.

#kedvenctanár
Érdekes, hogy azt mennyivel egyszerűbben össze tudnám szedni, hogy milyen egy rossz tanár, milyenek voltak azok a tanárok, akiket mindennél jobban utáltam.
Az első dolog, ami eszembe jut egy jó tanárról, hogy fair és igazságos. A legjobb tanáraimtól sosem bántam, ha rossz jegyet kaptam, mert pontosan tudtam, hogy ez az aktuális teljesítményemnek szól és a kérdések sem voltak szívatósabbak vagy rosszindulatúbbak, mint máskor. Pontosan tudtam, hogy ha jó jegyet kapok, azt is igazán megérdemeltem.

A jó tanár nem oldja meg helyetted a feladatot, hanem addig terelget, amíg magad meg nem találod megfelelő megoldást. Nem rest századjára is elmagyarázni, más megvilágításba helyezni a logikai gondolatmenetet. Nem ismeri a hülye kérdés fogalmát.

Szerintem a jó tanár bátran be meri vállani, hogy ő sem tévedhetetlen és ő sem tudhat mindent. Éppen a legjobb tanáraimtól hallottam a legtöbbet a „nem tudom” kifejezést.

A jó tanár alapjában véve szereti a diákjait, hallgatóit, és partnerként kezeli őket. Egy alapvetően hierarchikus rendszerben persze nehéz egyenrangúként viselkedni, de egy jó tanár szerintem ezzel a felosztással is tisztában van és a partneri hozzáállással képes feloldani ezt a helyzetet.

A feladat megoldásában, a kérdések megválaszolásában együtt kell dolgoznia a diákjával/hallgatójával, ehhez pedig arra is szükség van, hogy bevallottan olyan kérdéseken dolgozzanak, amire a tanárnak magának sincsenek egzakt válaszai, legyen az egy természettudományos vagy bölcsészeti kérdés. Jó, ha ezért a tanár képes alázatosan, nyitottan és elfogulatlanul állni a tudományágához, és hajlandó akár a legalapvetőbb dogmákat is megkérdőjelezni.

kedvenctanár - Dóri - tanárnő a diákjaival egy asztal felett old meg egy feladatot

Biztos sok mindent lehetne még a jó tanár jellemrajzához felsorolni, nekem most ennyi jutott eszembe. Az is biztos, és elég szomorú tény, hogy nagyon kevés ilyen jó tanárom volt a középiskola vagy az egyetem alatt. Szerencsére viszont volt szerencsém kiváló szakemberekkel együtt dolgozni akár az egyetem, akár a munkám során. Érdekes, hogy ezektől az emberektől nem csupán a konkrét diszciplináról, hanem emberségből is sokat tanultam. Nagyon hálás vagyok, hogy volt szerencsém tőlük tanulni az életet. Szeretném azt gondolni, hogy amikor én tanítottam, hasonlóan fontos gondolatokat és tudást adtam át a diákjaimnak. Erről mondjuk őket kéne megkérdezni 🙂 Én mindenesetre igyekeztem.

Nektek mi a fontos még egy tanár hozzáállásában? Milyen tulajdonságok jellemezték a kedvenc tanáraitokat?

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #kedvenctanár írásunkat is!

 

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum