Válassza az Oldal lehetőséget

#holkezdődikaházsárt – Zsuzsi

2019.05.15.

#holkezdődikaházsárt
Az unalomnál. A kommunikáció hiányánál. Az elszigeteltségnél. A magányosságnál. A kontrollvesztésnél.
A házsártság a keserűség előszobája. Amikor még az ember nem fordul teljesen önmagába, hanem inkább másokon vezeti le a belső feszültséget.

Leginkább az a kifejezés terjedt el, hogy házsártos öregember, aki már nem tud örülni semminek és senkinek. Elég hamar elterveztem, hogy akárhogy is fog alakulni az életem, sosem válhatok egy házsártos emberré. Főleg idős koromra nem!
Nagyon jól is ment a házsártmentes életmód, amíg az alvásomat, a szabadidőmet és a munkatempómat is saját magam osztotottam be. A férjemmel is jól elvoltunk a takarítás, házimunka, egyéb felelősségek felosztásával. Szerencsére a rend és tisztaság iránti igényünk egy szinten mozgott mindig is.

Aztán történt egy változás az életünkben. Megszületett a kislányunk. Hirtelen felborult a szépen kialakított kis egyensúlyunk. Mivel a munkehely helyett főleg otthon töltöttem a napjaimat a kicsivel, így hirtelen fontosabb lett, hogy reggeli után minden el legyen pakolva. Aztán az is, hogy ne mindig én pakoljak el reggeli után. Majd az is, hogy a dolgokat pontosan a helyükre tegyük vissza, mert nem tudtam keresgélni őket egy síró babával a karomon.

#holkezdődikaházsárt - mérges madár
Ezek a helyzetek sok-sok házsártpillanatot alakítottak ki. Persze a férjem nem értette, hogy mi ez a hirtelen hozzáállás-változás a részemről. Én meg nem tudtam egyértelműen kommunikálni, hogy mi miért okoz nekem fejfájást. Így jöttek a pulton hagyott tányér miatti kiborulások, az elfogyott a tej, miért nekem kell mindig a boltba menni kérdések és így tovább.

Hamar elérkeztünk a pontra, amikor is éreztük, hogy valami itt nagyon nincs rendben. Így sok önreflexióval, olvasással és tudatosággal rájöttem, hogy a szúrkálódásaimmal a magamban felgyülemlett feszültséget próbáltam levezetni. Nem a tányér, vagy a tej hiánya akasztott ki valójában, sőt igazából semmi köze nem volt az egésznek ehhez. A kiborulásokkal próbáltam segítséget szerezni magamnak.
A kialakult belső feszültségnek rengeteg építőköve volt: alváshiány, kontrollvesztés, szerepek újradefiniálása, hormonváltozások.
Szerencsére megértő társam van, pedig se neki, se nekem nem volt könnyű, így sikerült kimászni ebből a házsártos időszakból és a valós problémákat a valós helyükön kezelni.

– Zsuzsi-

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #holkezdődikaházsárt írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum