Válassza az Oldal lehetőséget

#holkezdődikaházsárt – Dóri

2019.05.16.

#holkezdődikaházsárt
A házsárt-faktor mindannyiunkban benne van. Valami olyan akadékoskodást jelent, ami túlmegy egy egészséges szinten, dolgoznunk kell rajta, mert hosszú távon elviselhetetlenné válik a másik számára. Mégis, remélhetőleg ritka, vagy csak valamilyen elemi igényünk ki-nem-elégülése húzódik meg a hátterében. Sokszor tehát nem is az aktuális probléma miatt házsártoskodunk, legfeljebb nem vagyunk tudatában, mi az, ami ismét házisárkányt varázsolt belőlünk.
Nagyon fontos ugyanakkor a házsárt másik végletét is definiálni. Mi az az „állandó baszogatás” (aminek az előző posztban is neveztem), amit már nem lehet kedves szóval vagy a problémás szituációk elkerülésével megfordítani.

#holkezdődikaházsárt - házsártosság vagy bántalmazás?

Nem is olyan rég még én is benne voltam egy ilyen kapcsolatban. Tavaly ilyenkor már hónapok óta listát vezettem magamnak azokról a kiborulásokról, amik már túlmutattak a házsártoskodáson. Feljegyeztem, hogy melyik nap lettem lebaszva azért, mert nem nyitottam ki az ablakot főzés közben, és melyik nap azért, mert kinyitottam. Hogy melyik nap volt teher engem hazahozni a suliból, vagy mikor volt tragédia, hogy tornázok egy órát a kisszobában. Úgy éreztem, minden mozdulatommal, minden döntésemmel hibázok.

Azért írtam ezt a listát, hogy enyhítsem magamban a feszültséget, hogy nincs kinek elmondanom és mert egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a helyzettel. Tudtam, hogy igazam van, tudtam, hogy nincs rendben, de tehetetlen voltam a helyzetet illetően. Valakinek el kellett mondanom az igazságot és ez saját magam voltam. Bár józan ésszel tudtam, hogy ez nem oké, de kellett a lista, az egyre csak bővülő lista, hogy a szakítás pillanatában majd ne gyengüljek el, mint olyan sokszor előtte.
Ha hasonló kapcsolatban élsz, ha túl gyakori, vagy ha csillapíthatatlan a „házsárt” – akkor az nem házsárt. Akkor egy bántalmazó kapcsolatban élsz. Tudatosítsd, beszélj valakivel, írj listát, ha az segít, és emlékezz pontosabban a korábbi kiborulásaira. Ha nem tudsz tőle elszakadni, kérj segítséget.
Nekem sikerült kijönnöm belőle, neked is sikerülni fog. Ennyivel tartozol magadnak.

– Dóri –

Photo by Volkan Olmez on Unsplash

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #holkezdődikaházsárt írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum