Válassza az Oldal lehetőséget

#hivatás – Zsuzsi

2018.09.18.

#hivatás
Nem találtam még meg a hivatásomat, viszont a gyerekvállalás miatt egy ideje elkezdtem érdeklődni a posztpartum avagy gyermekágyi dúlaság iránt.
Ez a foglalkozás Magyarországon nem igazán elterjedt. Valamelyest a gyermekágyi segítő és a védőnő feladatkörei keverednek ebben a foglalkozásban.
Az USA-ban, főleg a nyugati parton egyre inkább érezhető, hogy van kereslet a dúlákra mind a szülésfelkészítés, a szülés és az utána következő pár hónap során.

Biztosan felmerül a kérdés, hogy mit is csinál pontosan egy posztpartum dúla. Elsődlegesen is támogatja a család minden tagját és segít a szülőknek, idősebb gyerekeknek belerázódni az új feledatköreikbe, hogy gördülékenyebben tudjanak azonosulni az új szerepeikkel. Ezen kívül egy állandóan naparakész információs tárral rendelkezik: támogatói csoportokról, nevelési elvekről, különböző szemléletű gyerekorvosok elérhetőségeivel tud szolgálni, alap szintű laktációs tanácsadó is.
Az információk mellett fizikailag és lelkileg is támogatja a szülőket, leggyakrabban főleg az édesanyát.

A posztpartum dúla a munka megkezdése előtt egyeztet a családdal, hogy milyen segítséget várnak el tőle: a gyermek ringatása, amíg az anyuka alszik egy pár órát, segítség a főzésben vagy csak az aktív hallgatás, beszélgetőpartnerség is könnyíthet az új élethelyzet elfogadásában.

Amit igazán fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekágyi dúlák képzett személyek, de nincs orvosi, medikusi képzésük, így nem is diagnosztizálhatnak betegségeket. Komolyabb esetben a megfelelő orvoshoz kell irányítania a szülőket.

A másik legfontosabb dolog, hogy a gyermekágyi dúla nem ítélkezik. Sosem. Egy vagy több interjút követően dönt a család és a dúla, hogy szeretnének-e együtt dolgozni. Ezek után pedig a dúla saját élményeit, tapasztalatait csakis ítékezésmentesen oszthatja meg, amennyiben úgy látja, hogy az a család előnyére válhat.


Miért is van szükség gyermekágyi segítségre? Hiszen ott van a férj, a barátok, a nagyszülők.
Mostanában nagyon sokan költöznek egyik országból a másikba, ezért már a különböző generációk együttéléséből fakadó pozitív élmények, tapasztalatcserék egyre inkább kihalófélben vannak. Amennyiben a nagyszülők mégis közelebb laknak, akkor nagy eséllyel még teljes állásban dolgoznak, nem tudnak éjszakázni az anyuka helyett, minimális segítséget tudnak nyújtani. Gyakori az is, hogy kéretlen tanácsok tömkelege zúdul a friss szülőkre, hogy a segítség nem olyan módon érkezik, ami nekik valóban segítség, így a végén több feszültséget is okozhat az egész folyamat.
Ilyen esetekben érdemes egy független, harmadik helyről érkező támogatást kérni.

Januárban fogom a képzésemet elkezdeni, addig még folytatom a tanulást autodidakta módon. Jelentkezem majd és beszámolok róla, ha sikerrel támogattam pár családot a kisbabájuk érkezése után.

– Zsuzsi –

A kép forrása: unsplash – John Looy

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #hivatás írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum