Válassza az Oldal lehetőséget

#határszabásminta – Zsuzsi

2019.05.06.

#határszabásminta
Mindenkinek jobb, ha minden szerepkörben egyértelműek a határaink.
Így könnyen eldönthető, hogy ki miért felelős, ki mit engedhet meg magának, vagy éppen mit nem. Csakhogy ezeket kommunikálni is kéne, és van, amikor ez nagyon nehezen megy.
Nagyon gyakori téma ez az anyukás csoportokban, ugyanis a barátok, nagyszülők gyakran nem érzik, hogy meddig mehetnek el a tanácsaikkal. Legtöbbször csak jót akarnak, viszont ilyenkor nem a kompetens szülőt látják az adott személyben, hanem a saját gyereküket vagy éppen a legjobb barátjukat. Ilyenkor nem tudnak elszakadni a korábban kialakított határoktól, ami a korábbi szerephez, kapcsolathoz tartozott.

határszabásminta-kínai ajtón belülről kinézünk a fényes kertbe
Ekkor azt szokták tanácsolni, hogy egyértelműen kommunikáljuk a másik felé, hogy köszönjük a tanácsot, de erről mi szeretnénk dönteni, mert a döntés közvetlenül a mi saját életünkre van hatással a mindennapokban. Amennyiben a másik félnek fontosak vagyunk és tiszteletben tart, akkor elfogadja a döntésünket és nem feszegeti a határokat.
Itt is, mint minden más területén az életnek, a kommunikáció módja a legfontosabb.
Tiszetelet, őszinteség és nyugalom. Ezek akkor is működnek, ha nemet mondunk valamire. Ezzel védjük a saját privát szféránkat és a saját kis életünket, hogy úgy haladjon, ahogy azt mi szeretnénk.

Persze könnyebb erről írni, mint megvalósítani, de érdemes az irányelveket szem előtt tartani.

Kellemes és könnyed határszabást kívánok nektek is!

– Zsuzsi-

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #határszabásminta írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum