Válassza az Oldal lehetőséget

#fogadom

2017.01.03.

#fogadom, hogy:

– idén egészségesebben étkezem
– elérem az álomsúlyom
– több pénzt spórolok meg
– végre megveszem álmaim telefonját és a többi és a többi.

#fogadom - gyerekkéz, kézfogás

Ismerős, ugye? Mennyi mindent fogadtatok meg az elmúlt években? Én minden szilveszterkor igyekeztem előrukkolni valamivel, amivel többet, jobban fogok foglalkozni a következő esztendőben. Néha tartottam magam a fogadalmamhoz, de leginkább nem. Amikor valamin valóban változtatni szeretnék, azt azonnal megteszem, legyen az új év, április eleje vagy szeptember vége. Ezekkel a fogadalmakkal, ígéretekkel egy jobb élet reményét látjuk felcsillanni, akár a tökéletes külső, a több pénz vagy a legújabb kütyü, mely elhozza a hőn áhított boldogságot.

Sőt, vannak olyan trükkös fogadalmat tevők, akik azt ígérik meg maguknak, hogy a következő évben boldogok lesznek. Csak így. Minden közvetett eszköz nélkül. Viszont mi a boldogság? Mi az amitől boldognak látod a körülötted élőket? Te mikor érezted magad igazán boldognak? Ahogy a pszichológia a mentális betegségekkel, depresszióval már hosszú évtizedek óta foglalkozik, úgy a boldogság, mint mérhető, tanulmányozható pszichológiai folyamat az 1980-as évek elején kezdődött kibontakozni.

Manapság minden női vagy férfi magazinban találhatunk pár tippet, hogy legyünk igazán elégedettek az életünkkel. Amennyiben egy cikknyi tanács kevés lenne, akkor rengeteg könyv foglalkozik azzal, hogy hogyan, mi által lehetünk boldogok. Lehet ez akár maga a flow élmény, egy értékesebb nyeremény, egy óriási ház vagy egy bicikliút. Természetesen az ember alapvető szükségletei a legfontosabbak – ezt a Maslow-piramis jól felvázolja – , ezek után lehet arról beszélni, hogy kinek mi okozza a boldogság érzetét. A nyugati társadalmakban a korábbi történelmi létbizonytalanság, háborúk után eljutottunk a túlfogyasztásig, ahol most nagyobb házban él egy család, mint korábban 4 generáció együttvéve. Az étel, ruhacikkek 0-24-ben elérhetőek.

Mindezek ellenére egyre nehezebb elérni a felhőtlen, gondtalan állapotot, mert mindenhonnan azt látjuk, halljuk, hogy le vagyunk maradva, tartani kell az iramot fizikailag, anyagilag, egészségügyileg. Pedig nem vagyunk lemaradva, mert nem kell mindig, mindenből a legjobb, legújabb, legszebb. Nekem az egyik – eddigi – legboldogabb pillanatom, amikor nyáron egy erdő szélén biciklizem a férjemmel. Egy másik pedig, amikor a kislányom először ad puszit az arcomra.

Szerintem a boldogság nem feltétlenül más ember által elérhető, de társadalmi kapcsolatok, a szeretet sokkal inkább elősegíti annak elérését. Nektek mi nyújt igazi boldogságot?

– Zsuzsi –

ps. Ajánlom ezt a filmet a témában: HAPPY – A Documentary

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #fogadom írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum