#finomatennék Nem vagyunk különösebben a magyaros, tradicionális ünnepi lakomázás hívei, sőt. Nincs se halászlé – ha van is, csak két személyre, mutiba készül – a rántott ponty vagy a töltött káposzta sem túl gyakori vendég ilyenkor, sőt, kövezzetek meg, de a bejgli sem tartozik az ünnepi asztalunk elmaradhatatlan ételei közé.
A karácsonyi menü viszont minden évben esszenciális kérdés a családunkban, és ha nem is hagyományos, de mindig nagyon-nagyon-nagyon finom, sokfogásos vacsorával vágunk neki az ünneplésnek. Bár mindketten nagyon jó szakácsok, a csilli-villi főzés apukám reszortja, így karácsonykor is övé a terep a konyhában. 24-én, miután délelőtt felállítja a fát, a család kábé ki van tiltva az ő kis birodalmából, minden gázlángon más fazék rotyog, miközben apu elképesztő multitasking szkillekről tesz tanúbizonyságot.
Annak ellenére, hogy minden évben újítunk, és ahogy írtam, nem volt különösebb igényünk a hagyományos menüsor kialakítására, néhány éve papa alkotott valamit, amit azóta minden évben, már-már rituálisan követelünk tőle. Ennek a csodakajának a receptjét szeretném most megosztani veletek, bár hozzá kell tennem, hogy amikor megkérdeztem a Séf Urat, ő szerényen csak azt válaszolta, idézem: „ő érzéssel, fejből csinálja”. (Bár akár hasból is csinálhatná.)
Következzék tehát a karácsonyi szupermenő Aszaltszilvás – Fehérboros, Édes Párolt Savanyúkáposzta receptje. <3 Áztassátok be az aszalt szilvát előző este édes vagy félédes/félszáraz borba. A szilva helyettesíthető óriás mazsolával, amit viszont nem kell különösebben áztatni – de mi ugye szeretjük a bort. A savanyú káposztát felhasználás előtt alaposan mossátok át folyó víz alatt. Egy kevés zsírban karamellizáljatok kristálycukrot, majd ha ez elkészült, a kinyomkodott káposztát ebbe forgassátok bele, utána pedig jöhet hozzá az aszalt szilva, a borral együtt. Öntsetek a cucc alá vizet, aztán pedig ízesítsétek sóval, borssal, köménymaggal, és ami a legfontosabb: egész szegfűszeggel, és 1-2 rúd fahéjjal! Mehet rá a fedő, pároljátok finom szószosra, és kész! Azt hiszem, ez a tökéletes köret bármelyik karácsonyi étel mellé, szuperfancy, nagyon puccos és igazán egyedülálló, különleges íze van! Tej, tojás és gluténmentes, és ha a zsírt valamilyen növényi zsiradékra cserélitek, teljesen vegán is!
Ha én lennék ti, tuti kipróbálnám idén! Csak győzzétek utána minden évben elkészíteni… 😉 Jó étvágyat hozzá!
– Dóri –
Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!