Válassza az Oldal lehetőséget

#eztazegyetkarácsonykor – Száva

2018.12.20.

#eztazegyetkarácsonykor
Nagy híve vagyok annak, hogy a mérgező, rosszindulatú emberekre karácsonykor végképp ne jusson idő: még akkor se, ha történetesen a vérrokonaink közül kerülnek ki.
Ez necces és tabutéma, hiszen több generációnyi történet és érzelem tekereg mögötte. Jelentős mennyiségű kurázsi kell, hogy az ember megszakítsa a kapcsolatot bizonyos rokonaival: én jó párral megtettem – csak a törődő, figyelmes embereknek hagytam helyet az életemben.

Viszont utána még mindig ott a kérdés: mi legyen azokkal a kedves, jó emberekkel, akik néha mérgezően viselkednek? Ne csak direkt sértegetésre gondoljatok, hanem a különbségeinkből adódó helyzetekre, konfliktusokra is. A családi összeröffenések alkalmával ezek bőven előfordulnak, és sajnos ebben a ligában mi magunk is könnyen játékosokká lehetünk.

eztazegyetkarácsonykor-három társasjáték bábu fények előtt
Családi közegben olyan könnyű visszatérni a gyerekkori mintáinkhoz! Ha otthon megbántanak, akkor gyakran reagálok úgy, ahogy az öt éves Szávus reagált: visítok, drámázok, kikérem magamnak és elbujdosok a szobában – ha nem is szó szerint, de lélekben. És hát azok a minták, amelyekbe belenőttünk… pontosan, zsigerből úgy tudjuk megbántani a másikat, ahogy a legtöbb, gyerekkorban átélt fájdalmát is szerezte. Erre is figyelnünk kell. Ha higgadt a szó, akkor talán a másikat is lehet rá figyelmeztetni, hogy nem vagyunk már gyerekek, hogy tedd el apád hangját és csukd be a szád, mert kiesik belőle anyád.

Sokat gondolkodtam, hogy mit változtatnék az egyébként békés, szeretetteljes közegben eltöltött karácsonyomon. És #eztazegyetkarácsonykor most kipróbálom: ügyelek arra, hogy miként reagálok. Azért, hogy lehetőleg én se váltsak ki rossz érzéseket másokból, és azért, hogy ha az okos, jó arc szeretteim néha bántóan és ökörmód viselkednek, akkor legyen egy felnőtt, higgadt reakcióm, ami talán lehetőséget ad ennek a mintának a megtörésére.

Mert felnőttem, már saját magamért vagyok felelős és csak a saját reakcióimra lehetek hatással – de azokra teljesen. Elsőre biztosan nem fog jól menni, talán nem is fog menni, remegni fog a gyomrom és ugyanúgy felzaklat majd a konfliktus. De minden helyzetben erre próbálok majd koncentrálni és ha a szeretteim viselkedése nem is változik, idővel én sokkal nyugodtabb leszek a találkozásokkor: ez már pont elég.

Kitartást és sok türelmet kívánok az ünnepekre, hogy elviseljük mások társaságát! És másoknak, hogy elviseljenek minket! 🙂

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #eztazegyetkarácsonykor írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum