Válassza az Oldal lehetőséget

#egyetemiévek

2017.09.12.

#egyetemiévek

Egy óriási szélmalomharcként emlékszem vissza az egyetem falai között eltöltött éveimre. Egyszerűen elveszettnek éreztem magam és ez az érzés a kezdetektől a végéig fennmaradt. Nem csak az új tananyag, az új tanárok és az új társaság rejtegetett kihívásokat, hanem az is, hogy vidékről felköltözve a fővárosba, mindenféle iránymutatás nélkül kellett boldogulni.

egyetemiévek - szélmalom

Ha visszamehetnék az időben, akkor adnék magamnak egy „szabad” évet a középiskola után, amit akár belföldi vagy külföldi önkénteskedéssel, intézményen kívüli élettapasztalat-szerzéssel töltenék. Úgy érzem, hogy ez hiányzott ahhoz, hogy ki tudjak állni magamért és ne érezzem személyes támadásnak és lenézésnek az egyetemi környezetben érezhető tekintélyelvűségi rendszert.

Nem éreztem azt, hogy a tanárok többsége valaha is partnerként kezelt volna. Nyilván a tudásuk és szakmai elismertségük megkérdőjelezhetetlen és tisztelnivaló, viszont ez nem garancia arra, hogy valaki jól és eredményesen is tudjon oktatni. Mindezek miatt az egyetemi éveim vége felé közeledve egyre jobban csak kiábrándultam az egészből. Bántam azt is, hogy nem volt lehetőségem – anyagi okok miatt – legalább egy félévet eltölteni egy külföldi egyetemen, ami talán más megvilágításba helyezte volna a budapesti tapasztalataimat.

Persze, mindezek ellenére sok mindent köszönhetek az egyetemi éveimnek. Sok új tudást, jó pár kedves barátot, felejthetetlen összejöveteleket és vizsgákra készülős, maratoni tanulásokat. Az egyetem mellett váltam teljesen függetlenné anyagilag és ezáltal volt lehetőségem rengeteg munkát kipróbálni, az éjszakai IKEA árufeltöltéstől elkezdve, a szórólapozáson keresztül a babysitterkedésig. Szuper jó élettapasztalatot nyújtott és motivációt, hogy miért is érdemes tanulni és küzdeni még akkor is, ha az nem éppen egy fáklyás menet.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #egyetemiévek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum