Válassza az Oldal lehetőséget

#csendeséj

2016.12.18.

#csendeséj Emlékszem az első karácsonyra a szüleim válása után. Hatéves voltam. Olyan szerencsés vagyok, hogy ezelőtt sosem kaptam praktikus ajándékokat, mindig csak játékokat, édességet.

Azon a karácsonyon frédibénis gurulós íróasztalszéket, harisnyát és egy csinos tárolódobozt találtam a fa alatt. Az volt az első alkalom, amikor el kellett kezdenem praktikusan gondolni a szentestére. Az ünnep komoly logisztikai kihívássá fejlődött. Mikor, hol ebédelünk, vacsorázunk, melyik családommal, mikor ajándékozunk vérszerinti és újonnan kapott nagyszülőkkel és mostohatesókkal. Hol tartom majd az új játékokat? Melyik lakásban? Anya és Apa felcsaptak karácsonyi taxisnak, hoztak vittek minket, hogy mindenkivel találkozhassunk december 24-26 között. Hatalmas energiát fektettek bele, hogy én és az öcsém csak feltétlen szeretetet érezzünk mindegyikük oldaláról, bár az egymás iránt érzett szerelmük ekkorra tiszteletté formálódott.

csendeséj - karácsonyfadíszek

Most, 22 évvel később sincs ez másképp, csupa logisztika a karácsony. Annyi változott, hogy a másik felem és a családja Franciaországban, a nagyobbik testvérem az ünnepek alatt is dolgozik Németországban, a mostohatesók elkoptak mellőlem, szeretett pótnagyszülőket vesztettem el.

Minden nap ünnep, amikor találkozom a családtagjaimmal, feldíszített fával vagy anélkül. Egy dolog viszont biztosan van, ami miatt ugyanolyan lelkesedéssel várom a karácsonyt 12 éves korom óta. Mindig eszembe jut a kisöcsém, a féltestvérem első karácsonya, amikor a pici lábujjain ágaskodva piszkálgatta a karácsonyfán lógó csokit, az egyetlen díszt, amit az ujja hegyével elért. Olyan szerencsés vagyok, hogy most is minden évben – kivéve a Franciaországban töltött karácsonyokat – láthatom, ahogy izgatottan várja a finom ebédet és az ajándékbontást. Végigmeséli, hogy melyik ajándék miért „olyan király”. Én meg csak hallgatom a kandalló előtt ülve Apáéknál és arra gondolok, milyen szerencsés vagyok, hogy ekkora, szeretetteljes mozaikcsaládom van. Milyen szép dolgokat hozott nekem az a praktikus karácsony ’94-ben!

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #csendeséj írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum