#sminkkelvagynélküle

#sminkkelvagynélküle

Azt hiszem a hozzáállásomat a szépészeti kellékekhez alapvetően meghatározta, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam anyukámat kifestve életemben. Ezért valahogy sosem alakult ki bennem a vonzalom a csilli-villi külső iránt, megszoktam a női arcot természetes valójában – így a sajátomat is.

Kevés próbálkozásom alkalmával is nagyon ijesztő eredményeket produkáltam, ezért gyorsan fel is hagytam a sminkeléssel. Furán érzem magam kifestve, akár már egy kis szemceruzától is ijesztőnek találom a tekintetem. (Mondjuk nem is tudom szakszerűen használni. De amikor például a szalagavatómra szakszerűen lettem kisminkelve, akkor tényleg alig ismertem magamra, inkább valami szoborra emlékeztetett az arcom, mint egy 18 éves gimnazistára.)

Sminkkelvagynélküle sminktükör lány

Mostanra tökéletesen kibékültem a sminkmentes Dórival, maximum egy kis szempillaspirált teszek fel, ha nagyon csinos akarok lenni, azt is csak a felső szempillákra. Talán még a randább pattanásokat lekorrektorozom alapozóval néha (fogok én kétfélét tartani…), de azt is csak akkor, ha nagyon ronda és/vagy olyan helyre megyek. Egyébként meg mindenkinek voltak már pattanásai, ki fogják bírni a ragyám látványát. Hálistennek szerencsés bőrtípusom van, a pattanások alapból is elkerülnek, de szerintem ehhez azért nagyban hozzájárul, hogy a bőröm tud lélegezni, a pórusaim pedig nincsenek állandóan eltömődve az elkenődött alapozótól. Az erős körmeimet is annak köszönhetem, hogy nem lakkozom őket semmivel. Jó, volt egy unatkozós időszakom, amikor elkezdtem a körmeimet festegetni, de azt is csak azért, mert találtam egy nail art-os youtube csatornát, és elképesztően le tudott kötni a körmökkel való szöszmötölés, meg egyáltalán, rabul ejtett az a rengeteg kreativitás, ami ezekben a manikűrökben testet öltött. Aztán röpke fél év alatt tönkre is ment a betonerősségű körmöm, elkezdett töredezni meg lapokban leválni. Így végül ismét rájöttem, hogy a legjobb az, ha a szépség oltárán nem áldozom be az egészségemet.

Igazság szerint egy kis ellenérzés is van bennem a túlzott sminkeléssel kapcsolatban, valahogy az a prekoncepció él a fejemben, hogy aki állandóan sminket visel, az vagy felszínes és hiú, vagy simán rejtegetni próbálja a saját arcát. (Tudom, hogy nem igaz.) De azért nem véletlen, hogy az ismert embereket lassan fel sem ismerjük smink nélkül. Alicia Keys pár éve elkezdett egy kampányt, mely szerint semmilyen koncerten, fotózáson, gálán vagy interjún nem hajlandó sminket hordani. Valahol azt olvastam, hogy egyszerűen azért, mert megunta, hogy nem ismeri fel a saját arcát a tükörben, és hogy vele szemben állandó elvárás, hogy „kijavítsa” a hibákat az arcán – ergo nem szép csak úgy, ahogy van. És tényleg, bár a smink korábban kihangsúlyozta a vonásait, egyszerűen egy másik embert látunk nélküle. És nekem ez nagyon tetszik.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem értékítéletet mondok, semmi gond nincs azzal, aki rendszeresen sminkeli magát, és én sem érzem különbnek magam, mert nem sminkelek. A lényeg csak az, hogy magadért csinosítsd az arcod, és ne a többieknek. Azért sminkelj, mert Te kényelmesebben érzed magad tőle, ne azért, mert anélkül kevesebbnek/igénytelennek/csúnyábbnak/fiatalabbnak/öregebbnek látszol. Az arcod az életed története, ne félj vállalni azt.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sminkkelvagynélküle írásunkat is!

2017-12-28T10:41:54+00:002017. aug 16.|Tags: |

#sminkkelvagynélküle

#sminkkelvagynélküle

10 éves vagyok, a fürdőszobai tükör előtt pipiskedve festek fekete rombuszokat a szemhéjamra. Ehh, nem jó, le kell szedni. Akkor marad a csillámpor. A nyakamra műanyag elasztikus pánt, a hajamra meg tincsenként a hajfestékspray. Mint mindenkinek. Anyu segít. Sulidiszkó lesz.

Sminkkelvagynélküle rúzsok kézben

15 éves vagyok. Vastag tuscsíkot húzok a szemhéjamra, rezzenéstelen kézzel. Megdicsérik később, mintha kozmetikus festette volna. A számra erős rúzs kerül. Másokat is szívesen festek. Fellépés lesz, kellenek a kontúrok, hogy 50 méterről is kivehető legyen a mimika. 20 éves vagyok és nincs pénzem ilyenekre. Anyutól néha kapok apróságokat karácsonyra. A 12 órás napokra felesleges, nincs energiám egyetem és munka közt igazgatni. Farmer, top, túlélés. Ha van szabad két órám, akkor alszom. 25 éves vagyok. Most már nincs akadálya, megengedhetném, de kell még egy lökés… megkapom. Körömlakkokat veszek. A harmadik szempillaspirált, hát ez nem olyan egyszerű. Rúzst, kontúrt, szájápolót… de milyet? Megy az üzenet a régi csoporttársnak: Dóri, segíts! A kifogástalan megjelenésű barátnő segít, nevetünk, tippeket ad online, persze országhatárokon keresztül. Mennek a kuponok, mert ez egy fél vagyon, de fülig ér a szám. Újra játszhatok! Ma? A körmeim tűzvörösek. Néha neonpink, vagy szurok. Aztán meg hetekig semmi. Az arcom általában tiszta, egy munkanapért nem terhelem. De ahogy jön az ősz, eljátszadozom a festékekkel hébe-hóba hétköznapokon is. Egy kis korom a szempillámra, egy kis füst a szemhéjamra. És persze akármikor mehet a merész vörös az ajkaimra estére. 😉 A hajam “nyers” ahogy a fodrász mondja. Ugyanolyan, mint bármikor, mégis, úgy érzem, most szebb, mint valaha. Hagyom nőni, kontyokat, frizurákat próbálgatok, vitamindús olajjal kenegetem. Szóval sminkkel vagy nélküle? Is-is, mikor hogy. Élvezem a magamon viselt plusz jelentést, magabiztosabbá tesz, ha egy fáradt reggel a pillantásom figyelemfelkeltő és nem a karikáim. Alapból jó vagyok úgy, ahogy vagyok, csak játszani, azt nagyon szeretek. Elvárásokon sose, csak a hangulatomon múlik. Mert a testem az én festővásznam, az én önkifejezésem tere.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sminkkelvagynélküle írásunkat is!

2017-12-19T16:03:13+00:002017. aug 15.|Tags: |

#sminkkelvagynélküle

#sminkkelvagynélküle

17 évesen Zsuzsitól tanultam, hogy a szemceruzával a szemem alsó, belső részét fessem ki, akkor szépen körbekenődik pár pislogás után. 27 évesen pedig Ninától lestem el, hogy a BB krém szépen feltölti az arcom kis redőit, amikor valamilyen nagyobb esemény örökké élő fotóin jó lenne, ha nem látszana a másnap. Konkrétan ennyi.

sminkkelvagynélküle sminkelő lány

Ennyit fejlődött a sminktechnikám 15 éves korom óta, amikor a tűzzsonglőr fellépések miatt muszáj volt elkezdenünk sminkelni, különben nem látszott az arcunk a sötétben (mint Szávától anno megtudtam). Ezen “hihetetlen erőfeszítéseim” ellenére azt mondta minap egy Milánóban élő török építész barátom, hogy imádja a stílusom, főleg a szerinte túlsminkelt és túlöltözött olasz nőkkel összevetve, mert azt látja rajtam, hogy jól érzem magam a bőrömben. Alapvetően szépnek találom magam, és a smink és a ruhák csak arra szolgálnak, hogy a kedvenc részeimet kiemeljem. Ezzel a nyugodt, természetes stílussal az is együtt jár, hogyha valakivel először találkozom, nem feszengek, hogy elkenődött-e a rúzsom (a szájfény nem látszik a fogamon), hogy tökéletes-e a szemfestékem (éljen a vízhatlan, ami izzadós buliban is tart) vagy hogy kényelmetlen-e rajtam a smink/ruha/hajviselet. Arra fókuszálok, akivel vagyok, arra, hogy hogy érzem magam a másikkal. A helyzet önbizalmat ad ahhoz, hogy egy randinak véget vessek, amikor úgy érzem, vagy tovább élvezzem a másik társaságát, ha kedvem szerint alakul a találkozó. Az egész többről szól, mint hogy #sminkkelvagynélküle. Arról szól, hogy érzed magad igazán jól, igazán önmagad, igazán “egyben”. Mert ez bizony úgy látszik a külvilág felé, mint még egy réteg, tökéletesen ragyogó smink.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sminkkelvagynélküle írásunkat is!

2017-12-19T16:05:11+00:002017. aug 14.|Tags: |

#sminkkelvagynélküle

#sminkkelvagynélküle

Amennyiben a lakáson kívül elmegyek valahova, akkor az esetek nagy részében van rajtam smink. Nem egy színpadi sminkre kell gondolni, hanem az alapozó, szemceruza, szempillaspirál és pirosító minimális kombinációjára. Ez ad egy kis életet és felnőtt kinézetet az arcomnak.

Sminkkelvagynélküle pirosító tükör

Smink nélkül úgy nézek ki a mai napig mint az öt éves óvodai képemen. Igen, ovis fejem van és az is marad örökre, bár lassan ráncokkal tarkított ovis fejem lesz már. Másrészről pedig rettentően sápadt vagyok smink nélkül és a szemem is alig észrevehető úgy. Természetesen itthon, kirándulni és edzeni nem viselek sminket, mert feleslegesnek tartom. Szeretem a természetes szépséget és hiszek is benne, csak nekem nem áll jól, illetve nem mindig áll jól. Nyáron szuper, amikor egy kicsit le vagyok barnulva, előjönnek a szeplők, viszont a többi évszakban vállalhatatlannak érzem magam a fent említett alap smink nélkül. Egyébként érdekel a sminkelés, de nem igazán ástam még bele magam a témába. Csodálom azokat, akik gyönyörűbbnél gyönyörűbb árnyalatokat tudnak felvinni a saját vagy más arcára, főleg annak függvényében, hogy az arc adottságai alapján mi az, ami a legelőnyösebb az illetőnek. Egy jó, szép smink ugyanúgy tud adni egy önbizalomlöketet, mint egy szép ruha, vagy gondosan ápolt haj. Van, akinek szüksége van a külső önbizalmi megerősítésre és vannak, akiknek az önbizalom csupán belülről, önmagukból tud táplálkozni. Akármelyik csoportba is tartozol, nézz ki bárhogyan, ahogy szeretnél. A lényeg, hogy te érezd magad jól a bőrödben.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sminkkelvagynélküle írásunkat is!

2017-12-19T16:06:48+00:002017. aug 13.|Tags: |