#önkéntesség

#önkéntesség #afseffect

Vica vagyok. Világpolgár, önkéntes, ifjúsági szektorlakó. Évente több hétvégén rendezvényt szervezek, tréninget tartok, tanítok, tanácsadok, takarítok, futok, tolmácsolok, mediálok, vendéglátok. Ingyen.

Önkéntesség CoE épület fiatalok csoportja

Azaz várj. Ingyen? Dehogy ingyen. Az elmúlt 10 évben kaptam fejlődési és tanulási lehetőséget. Segítséget más kontinenseken. Országokon átívelő barátságokat. Munkalehetőségeket. Párkapcsolatot. Második családot. Izgalmakat. Kanapékat külföldi országokban. Söröktől és szeretettől mámoros estéket. Könnyeket elváláskor és viszontlátáskor. Elismerést, megbecsülést. Az érzést, hogy pozitív változást hozok. Köszönöm, AFS.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #önkéntesség írásunkat is!

2017-12-28T11:25:24+00:002017. máj 03.|Tags: |

#önkéntesség

#önkéntesség

Van évente egyetlen egy darab felesleges órád, amikor ráérsz? Évi 1 munkaóra. Ha a dolgozó felnőtteket vesszük alapul, akkor kb. 5 millió ember áll ugyanígy, mint te. Az már évente 5 millió munkaóra. Az 570 év. Ha munkaidőben gondolkodunk, akkor 833 ember teljes éves munkaideje. És még mindig csak évi 1 óráról beszélünk. Havi 1 óra esetén már 6840 évről és 9996 ember teljes évnyi munkaidejéről lenne szó…

Önkéntesség óra

Gyermekotthonok újrafestett falairól, kiskertjeiről, újraépülő állatmenhelyekről. Kórházak megszépüléséről. Megtisztuló, kivirágzó utcákról a kis falukban. Sok önfeledt nevetésről: felolvasott mesékről, újságcikkekről és jó sakkpartikról gyerekekkel, ágyhoz kötött betegekkel, idős emberekkel. És ajándék vacsorákról, kis honlapokról, korrepetálásokról, meleg takarókról és útbaeső fuvarokról is lehetne szó. Egy fellendülő országról. Azt mondod, ehhez szuperhősök kellenének? Meg a politika, az adó és mindenki más, egyébként, úgy is…? Holott a potenciál bennünk van. Láthatod a számokon: ez nem kevés! A lehetőség és az idő adott, csak meg kell találni, hogy a te tudásodnak hol lesz a legjobb helye idén, egy óra erejéig. Szóval, van egy órád?

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #önkéntesség írásunkat is!

2017-12-18T07:33:56+00:002017. máj 02.|Tags: |

#önkéntesség

#önkéntesség #youthweek

Hallottál már az EVS-ről? És ha azt mondom, Európai Önkéntes Szolgálat? Az EVS egy páratlan lehetőség Európa és számos, a programhoz csatlakozott Európán kívüli ország fiataljai számára. A program idén már a 21. életévét tapossa, és az Európai Unió egyik legsikeresebb ifjúsági programjának mondható. Korából fakadóan rendkívül jól szervezett és nagyon biztonságos, így tapasztalatlan kalandoroknak is kiváló alkalom a világgámenéshez. 🙂

Önkéntesség EVS Európai Önkéntes Szolgálat tengerpart homok

A program segítségével 17 és 30 év közötti fiatalok 2 héttől 2 hónapig (rövid távú EVS), vagy 2 hónaptól 12 hónapig terjedő időszakot (hosszútávú EVS) tölthetnek el egy általuk választott ország valamelyik, a programban akkreditált szervezeténél, önkéntesként. A résztvevő fiatal az önkéntesség idejére a szó szoros értelmében fizetséget ugyan nem kap, csupán némi „zsebpénzt” – DE! Több különböző juttatásban is részesül, ami egyedülálló a számos önkéntesprogram közül. Az EVS ugyanis egy keretösszeg erejéig támogatja az oda-és visszautazás költségeit (ez jelenleg szinte minden alkalommal fedezi a teljes összeget), fizeti továbbá a szállást, az étkezést és (amennyiben szükséges) a helyi közlekedés költségeit, továbbá egy, az önkéntesség teljes idejére szóló biztosítást is tartalmaz, valamint a kötelező nyelvtanulás költéségeit is állja. A munkanyelvet az adott szervezet határozza meg, ez az esetek túlnyomó többségében az angol, de előfordulhat, hogy az ország anyanyelve vagy egy harmadik nyelv az. Mivel rengeteg határon túli magyar szervezet is a program tagja, így akár magyar nyelven is végezheted az önkénteskedést. Ettől függetlenül az ország nyelvének alapszintű elsajátítása a program deklarált célkitűzései közé tartozik. Ahogy a fiatal jövőbeli munkaerőpiaci elhelyezkedésének javítása is, melyet egy, a program végén kiállított hivatalos dokumentummal, az ún. YouthPass-szal is támogatnak, melyre az önéletrajzodban, vagy némely esetben akár az egyetemen is hivatkozhatsz. Ezen kívül az önkéntesség idejétől függően 1 vagy 2 tréningen is részt kell vennie az önkéntesnek, ahol lehetősége van szakemberek által rendszereznie azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit a munkája során szerzett. Mert az önkéntes éved elsősorban rólad szól. A te személyiséged fejlődéséről, a te képességeid fejlesztéséről, a te terveid, vágyaid, jövőd megalapozásáról. Én ennek a programnak a segítségével jutottam ki Lisszabonba, ahol egy évet töltöttem el egy feminista szervezet, a REDE de Jovens para a Igualdade de Oportunidades entre Mulheres e Homens önkénteseként. Ez az egy év alapjaiban változtatta meg a személyiségemet, és szinte felsorolni is nehéz, hogy mi mindent kaptam tőle. (Egy korábbi posztban azért megpróbálkoztam vele, itt találod: https://www.facebook.com/huszontul/photos/a.547987518742780.1073741828.543757315832467/549619265246272/?type=3&theater) Számomra az EVS bátorságot és mély önismeretet adott. Rájöttem, hogy a korlátok nem az országhatárokon vannak, hanem a fejünkben. Az EVS alatt ezeknek a lebontását kezdtem el, és ez a folyamat azóta is töretlenül tart. Ha Te is szívesen részt vennél egy ilyen hatalmas kalandban, itt találsz róla bővebb információt: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities-for-individuals/young-people/european-voluntary-service_hu http://www.eplusifjusag.hu/hu/evs/home Szerintem vágj bele! 😉

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #önkéntesség írásunkat is!

2017-12-18T07:35:04+00:002017. máj 01.|Tags: |

#önkéntesség

#önkéntesség Az önkéntesség az egyik legszuperebb dolog, ahol adhatsz és kaphatsz is. Sokat, mindkét irányba. Nyilván az önkéntes munka egy plusz feladat, amit el lehet vállalni a mindennapi élet, a suli, munka, egyéb elfoglaltság mellé.

Önkéntesség épülő ház

Szerencsére a kortársaim közül is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel különböző okokból: fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, ki szeretnék tágítani a világgal való kapcsolatukat, új közösséghez szeretnének tartozni. Ezek mind olyan motiváló erők, amik az önkéntességet igazán ígéretessé teszik. Sok esetben pedig mindezzel az extra munkával mások életét is szebbé, könnyebbé tehetjük. Nem hiszem, hogy ennél többet egyéni szinten tenni tudnánk a környezetünkért, társadalmunkért. Azt viszont hiszem, hogy rengeteg ember életét változtatja jó irányba. Ami a legfontosabb, hogy találjuk meg itt is, mi az, amit mi könnyen és szívesen tudunk nyújtani a másik félnek. Legyen az akár programozás tanítása, nyelvoktatás, játékos foglalkozások tartása, egy jó focizás vagy kisállat-sétáltatás. (Az adónk 1%-ról még május 22-ig lehet rendelkezni. 🙂 )

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #önkéntesség írásunkat is!

2018-01-06T20:04:02+00:002017. ápr 30.|Tags: |