#mindfulness

#mindfulness

Általában rohanok és ezerfelé jár az agyam – a személyiségemmel és a munkámmal valahogy így sikerülnek a napok.

Viszont van pár dolog, ami mindig a jelenben tart és emlékeztet, hogy élvezzem a pillanatot és hálás legyek azért, ami körülvesz: A barátnőim mosolygós arca a Skype-on, az a kis videó Zsuzsi kislányáról, ahogy a tőlem kapott kifestőt lapozgatja, tapas-vacsora sangriával egy barcelonai bárban, a barátnőm kisfiának hangos nevetése, ahogy az ölemben ficánkol… Csak hogy párat említsek az elmúlt hetekből.

mindfulness - színes festékcsíkok

Szerencsére sok olyan pillanat jut eszembe, amikor megállok és értékelem, ami körülvesz. Persze az kihívás, hogy néhány másodpercnél tovább maradjak ebben az állapotban. Mostanában arra gondolok, hogy reflektálni kellene minderre, valamilyen alkotás útján. A Húszon túlt is ilyen lehetőségnek tartom, de talán néha írok majd mást is, vagy rajzolgatok kicsit, valami szép zenei aláfestéssel.

Ti mit javasoltok?

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #mindfulness írásunkat is!

2017-12-21T19:35:31+00:002017. nov 22.|Tags: |

#mindfulness

#mindfulness

Sokáig fogalmam sem volt, hogy mit jelent a mindfulness. Azt gondoltam, hogy valóban a jelenben élek, értem, hogy mi miért van éppen most az életemben. Aztán amikor valami nem volt annyira egyértelmű, akkor elintéztem azzal, hogy ez most így jött ki, ennek így kellett lennie. Majd valahogy a tudatosság elkezdett jobban érdekelni. Főleg amiatt, hogy a felmerülő érzéseimet megtanuljam értelmezni, azonosítani, feldolgozni és eltenni a megfelelő helyre. Talán ez az, ami mindfulnessként a saját életemben megjelenik.

mindfulness - tópart, naplemente

Terveim között szerepel, hogy megtanuljak meditálni, ezáltal talán magasabb szintre emelhetném az érzelmek, gondolatok értelmezését, illetve lehet, hogy öt perc meditáció után pihentebbnek érezném magam, mint két óra alvás után. Úgy érzem rengeteg lehetőséget, újdonságot és kihívást rejt ez a terület. Érdemes lesz ezzel többet foglalkozni.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #mindfulness írásunkat is!

2017-12-21T19:34:21+00:002017. nov 21.|Tags: |

#mindfulness

#mindfulness

Újra és újra rácsodálkozom az emberi agyra. Képes megemészthetetlen emlékeket elnyomni, képes kirepíteni minket egy-egy szörnyű szituációból, megvédve minket. Képes az aktuális helyzettől függetlenül ezer és egy feladaton dolgozni és gondolkozni. Képes felfoghatatlannak tűnő, apró részletek kirakósából megérzéseket felépíteni. De azt hiszem mindannyian ismerjük azt is, amikor elalvás helyett teendők százai cikáznak a fejünkben. Amikor még be sem következett problémákra próbálunk megoldást keresni. Amikor a múltban történtek gúzsba kötik a gondolatainkat, vagy épp a jövő képei miatt akad el a lélegzetünk. Ez a csodálatos képesség, ami megvéd minket, gyakran ellenünk fordul.

mindfulness - megélni a pillanatot könyv

Születésnapomra egy (félboszorka) barátnőm meglepett egy mindfulness kötettel. Nagyon jó volt az időzítés, mert a tudatosság már megvan, de az érzelmek kezelése terén még bőven van mit tanulnom. Hiába tudom, hogy mi okozza a félelmemet, ha nap mint nap elképzelem és átélem, ahogy megtörténik a baj. A könyv első lapjaiból megtudtam, hogy az átélés itt nem szófordulat: tényleg hasonló fiziológiai folyamatok játszódnak le bennem, mint amikor a probléma a valóságban megtörtént, megtörténik. Ugyanannak a stressznek teszem ki a szervezetemet, ugyanannyira felzaklatja az érzelmeimet – csak éppen nem létezik a kiváltó ok. Ilyenkor szokták mondani, hogy az ilyennek nem kell ellenség, és tényleg: a saját magam ellensége vagyok. Szép lassan haladok azzal a könyvvel, oldalról oldalra mélyebbre jutok. Eszközöket ad a kezembe, hogy hogyan tudok jobban a jelenre koncentrálni. A pihenésben és az emlékezésben is sokat segít, ha néha meg-megállok, megfigyelem a levegő illatát, melegségét, a kabát súlyát a vállamon, a csésze tapintását a kezemben és a talpam padlónak feszülését.

“Every day remind yourself of the supreme fact that the past is something you do not need.”

Sri Chinmoy – Twenty-Seven Thousand Aspiration-Plants (1984)

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #mindfulness írásunkat is!

2017-12-21T19:36:01+00:002017. nov 20.|Tags: |

#mindfulness

#mindfulness

Azt hiszem, a mindfulness a szöges ellentéte annak, amit a mindennapokban csinálok. Ahelyett, hogy tudatosan a jelenre figyelnék, általában a jövőtől parázok vagy a múlton rágódom. Sajnos nagyon nehéz elengedni ezeket a jól berögzült szokásokat még akkor is, ha tudom, hogy nem túl előnyösek a számomra. Apró lépésekben azért már haladok.

mindfulness - meditáló lány

Vannak olyan szituációk, ahol már jó előre tudom, hogy szorongani fogok – ilyen például a repülés is. A legutóbbi alkalommal direkt letöltöttem négy órányi irányított meditációt és természetközeli fehér zajt, például madárcsicsergést vagy az eső hangját az erdőben. (Éljen a Spotify!) Amikor éreztem, hogy kezdek befeszülni, beraktam a lejátszási listát, ami csodákat művelt! Segített nemcsak elterelni a gondolataimat, de irányítani is őket. Próbáltam elképzelni a tájat, ahol fúj a szél, megszámolni, hány különféle madárhangot hallok, és odaképzeltem magam a mező közepére… végül szépen lassan megnyugodtam. Biztos vagyok benne, hogy a mindfulness működik, és nagyon sokat segítene nekem is, ha le tudnám csendesíteni a gondolataimat.

Nektek van bevált módszeretek? Mivel varázsoltok csendet a benti zűrzavarban?

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #mindfulness írásunkat is!

2017-12-21T19:47:16+00:002017. nov 19.|Tags: |