#megtréfálazagyam

#megtréfálazagyam

Nem kell pszichológusnak lenned, hogy felismerd a pánikroham tüneteit magadon – nekem mégis majdnem két évtized kellett hozzá, hogy rájöjjek, az a szorító érzés a torkomban, a liftező gyomor, a remegés, a szívdobogás, a forróságérzet, mind-mind a pánik jelei.

megtrefalazagyam szikla tábla

Gyerekként egyik orvostól vittek a másikig, hazajáró vendég voltam a gasztroenterológián. Hol erre kaptam gyógyszert, hol arra – a rosszullétek viszont csak nem szűntek. Aztán néhány éve, amikor nem bírtam egyedül hazajönni a buszpályaudvarról, és egy ismeretlen panelházban bujkáltam egy órán keresztül, hogy megnyugodjak, felismertem: a félelmeim nem valósak.

Csak az agyam játszik velem. Azóta is minden alkalommal erre próbálom emlékeztetni magam, de ez borzasztóan nehéz. Egy olyan beszűkült tudatállapotba kerülök ilyenkor, hogy semmi, de tényleg semmi másra nem tudok gondolni, csak a helyzetből való menekülésre, miközben csak a saját rosszullétemre bírok fókuszálni. Amitől persze még jobban megijedek, és még inkább menekülni szeretnék, de persze egy vizsgáról vagy egy zárt repülőből ez elég nehéz. Az egész egy végtelen lefelé húzó spirál. Kikerülni belőle nem könnyű, de dolgozom rajta. A végén nekem kell győznöm. Hiszen csak az agyam játszik velem.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #megtréfálazagyam írásunkat is!

2017-12-05T09:18:08+00:002017. jún 14.|Tags: |

#megtréfálazagyam

#megtréfálazagyam

Egészen rossz térlátással rendelkezem. Nehezen tudom megbecsülni a magasságokat, távolságokat. Emellett a fehér háttér előtti sötét elemek miatt gyakran szédülök és hányingerem van. Ezért nagyon utáltam az egyetemen vizsgázni, ahol a legtöbb tanár a mini szobájában, a teljesen csupasz, fehér fal előtt ült, miközben a neonfény vibrált.

megtrefalazagyam tapéta minta

 

Aztán vannak azok a tapéták, amik egyszínűek, kis nyomott mintákkal. Azokat rendszeresen közelebbinek érzem, mint amilyenek fizikai valójukban. Ilyenkor kinyújtom a karom, belelengetem a kezem az előttem hitt falba, és az optikai illúzió megszűnik. Ilyen furcsaságokkal sokszor tréfál meg az agyam.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #megtréfálazagyam írásunkat is!

2017-12-05T09:16:14+00:002017. jún 13.|Tags: |

#megtréfálazagyam

#megtréfálazagyam

Az elég triviális, amikor a stressz, az aggodalom, a félelem elkezdi megenni a testet. Felerősödnek a tünetek, kivirágzik az allergia, a hajlamból betegség lesz. Ugyanilyen hétköznapi, amikor a test játszik az érzelmekkel, vagyis amikor megtréfál az agyam.

megtrefalazagyam cider pohár belseje

Fiatal párok, házasulandók, ha tanácsot kérnek (öregszem, basszus), csak egy dolgot szoktam mondani: aranyszabály, hogy éhesen vagy kimerülten nem beszélünk fontos dolgokról. Olyankor a másik hangjából kihallod az összes olyan célzást és rosszindulatot, ami neki soha az eszébe sem jutott. Egy jó vacsora, egy kis alvás, és máris kevésbé pukkancs mindenki. Soha nem szabad elbagatellizálni ezeket a fizikai állapotból adódó érzelmeket.

Ha hetekig az ágyhoz vagy kötve, akkor bizonyos dolgok indokolatlanul bosszantóvá válhatnak, és az apró, önálló tevékenységek pedig létszükségletté. Pont ugyanannyira befolyásoló, mint amikor egy jó kávé felpörget, egy cukorbomba felrobban a véredben, vagy éppen egy pohár ital elsimítja a gondolatokat. Egy-egy ilyen fizikai dolog az érzelmi világunkra is kihatással lehet. Például havonta egyszer el tudom magam sírni egy orosz ovisokról készült videón, vagy felnégyeléssel fenyegetnék valakit, aki véletlenül nekem jön az utcán. Ilyenkor a közbiztonság érdekében csokit eszek. Mert az igazi szuperhősök megmentik a világot a pusztulástól! 😉

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #megtréfálazagyam írásunkat is!

2017-12-05T09:11:17+00:002017. jún 12.|Tags: |

#megtréfálazagyam

#megtréfálazagyam

amikor úgy érzem, hogy valakivel biztosan találkoztunk már korábban. Néha olyan érzésem van, hogy esetleg csak nem emlékszem az illetőre korábbi évekből, néha lehetetlen, hogy már találkoztunk, hacsak nem egy másik életben.

megtrefalazagyam két ember lábfejei tenger felett

Tudod, azokról az esetekől beszélek, amikor elsőre is órákat tudunk valakivel beszélgetni. Amikor minden mondatával közelebb érzem magamhoz. Úgy érzem, ő kell az életembe, mindennap. Aztán az ilyen eseteim többségében az illető felszáll egy repülőgépre, buszra, vonatra, vagy csak elsétál a hátizsákjával. Vagy én teszem ugyanezt. Megtréfált az agyam, azt hittem néhány óráig, hogy ez is örökké tart majd, pedig már régen csak egy inspiráló emlék.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #megtréfálazagyam írásunkat is!

2017-12-05T09:13:22+00:002017. jún 11.|Tags: |