#magadnaktanulsz

#magadnaktanulsz

Akkor jöttem rá igazán, hogy “magamnak tanulok”, ahogy öreganyám addig is emlegette, amikor megismerkedtem a nem-formális tanulással. Ez olyan tanulási forma, ahol a tanulók a folyamat aktív résztvevői, s az ő hozzájárulásuk nélkül nem történik oktatás. Formális keretek között a diákok a padokban ülnek, lejegyzetelik, amiket a tanár mond, majd igyekeznek azt pontosan visszaadni. Ezzel szemben a nem-formális tanulás keretein belül megtapasztalnak egy helyzetet, melyre legjobb tudásuk szerint azonnal, kreatívan reagálniuk kell. Ha elbuknak, abból is tanulnak. Ha jól reagálnak, azzal tanítják a többieket.

magadnaktanulsz színes lapok

2012 óta trénerként és projektvezetőként dolgozom különböző tapasztalati tanulást segítő, nem-formális oktatási programokon. Mellette pedig van egy diplomám és egy OKJ-s végzettségem is, melyeket formális keretek között szereztem. Mindre szükségem van, s még többre, hogy sikeres legyek a szakmai és magánéletemben.

Jelenleg Magyarországon és Franciaországban vagy a formális, vagy a nem-formális tanulás oktatója lehetsz, mert a kettő egymásnak feszül. Akkreditált közép- és felsőoktatási intézmények hisznek abban, hogy az iskolapadban frontális oktatásra van szükség, a tapasztalás majd a gyakorlati helyen történik. Ezzel egyidőben ifjúsági szervezetek számtalan olyan nem-formális, sokszor nemzetközi lehetőséget biztosítanak fiataloknak, amiket később nem követnek, nem látják az eredményét a boldog arcocskákon kívül. Jó lenne, ha ezek a fiatalok a projektek után a tanultakat gyakorlatban hasznosítanák. (Persze mint mindig, tisztelet a kivételnek!) Pontosan azért fontos a fiatalokkal foglalkozó intézmények interszektoriális együttműködése, a szülők aktív bevonásával, hogy a 14-25 évesek egyszerre, egymással harmóniában tegyék magukévá a formális tanulás útján megszerezhető tudást és a nem-formális tanulás útján elsajátítható készségeket, képességeket. Egyik ugyanis mit sem ér a másik nélkül!

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #magadnaktanulsz írásunkat is!

2017-12-05T08:51:08+00:002016. aug 24.|Tags: |

#magadnaktanulsz

#magadnaktanulsz

Jó pap holtig, szokták mondani, s ezzel magam is csak egyet tudok érteni. Az én életemben jelenleg központi kérdésként szerepel a tanulás, mivel vénségemre ismét iskolapadba szeretnék ülni. Pedig mennyire boldog voltam, amikor az államvizsgáról távozva felfogtam, hogy mostantól tényleg nincs több zéhá, nincs több álmatlan éjszaka, nincs több szorongás. Most viszont úgy érzem, újra bele kell vágnom. Az elmúlt évet arra szántam, hogy kitaláljam, mit kezdjek az életemmel. Manapság elég népszerű kérdés ez az én generációmban.

Gyakorlatilag mindenki erre keresi a választ, hiszen az egy dolog, hogy mi mit szeretnénk, de olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk, mint az adott foglalkozás társadalmi megítélése, a diplomával való elhelyezkedés esélyei, a jövendőbeli fizetés, az előmeneteli lehetőségek, a kihívás nagysága… nem lehet ám csak úgy a szívünk után menni. Vagy mégis?

Sosem értettem, amikor a barátaim arra panaszkodtak, hogy nem szeretik, amit tanulnak, vagy rájöttek, hogy nem érdekli őket, és ha megkérdeztem, miért nem váltanak, mindig azt válaszolták, „már annyi energiát beleöltem”. Rengetegen gondolkodnak így és én ezt komoly problémának tartom, mert úgy látom, a társadalmi elvárások sokkal fontosabbak az egyén életében, mint a saját boldogsága. Pedig szerintem senkit nem lehet hibáztatni, mert 18 évesen még nem volt elég információ birtokában, vagy nem volt kellő önismerete, hogy megfelelően tudjon dönteni élete hátralevő részéről. (Ami azt illeti, az utolsó két évben specializálódni kell a gimnáziumban is, amiről meg 15 évesen kell dönteni.

Mit tudja még az ember ennyi idősen, hogy mit akar csinálni, vagy épp mit tud/mer bevállalni az álmai megvalósításához…) Ha én lennék az akárki, aki megmondhatja, mit csináljanak mások, érettségi után még elküldenék mindenkit egy évre önkénteskedni, kalandozni, világot felfedezni. Hadd jöjjön rá mindenki magától, mit szeretne igazán tanulni.

magadnaktanulsz egyetem épülete

A felsőoktatási rendszert is úgy alakítanám, hogy a pályamódosítás lehetősége bármikor, akár az első diploma után is valós lehetőség legyen bárki számára (ne csak annak, aki megfelelő családból származik). Az oktatásnak szabadnak és bárki által hozzáférhetőnek kéne lennie. Nekem sem volt egyszerű, mert bár rögtön váltottam, amikor az első egyetemi év után tisztán látszott, nem az az én utam, de a szívem mélyén tudtam, a második szak sem az igazi. Leginkább csak egy tégla volt a sárgaköves úton.

Ezen az úton elindulva, öt évig morfondírozva a „mit kezdjek az életemmel” kérdésen, az elvárásokat és logikus döntéseket sutba vágva úgy döntöttem, a szívemre hallgatok. Jövőre, 29 évesen, pályát fogok módosítani és végre nekiállok megvalósítani, amire óvodás korom óta vágyom. Sosem késő váltani! Tudom, hogy ennyi idősen már nem itt kéne tartanom, tudom, hogy ez Neked is, kedves Olvasó, komoly dilemma lehet, de mindig arra gondolj: mennyi idő van még előtted! Lehet, hogy már 30 is elmúlok, mire meglesz a diplomám, de életem végéig olyan munkát fogok végezni, amit élvezek.

Ne félj követni az álmaidat, vágj bele! #magadnaktanulsz!

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #magadnaktanulsz írásunkat is!

2017-12-05T09:01:13+00:002016. aug 23.|Tags: |

#magadnaktanulsz

#magadnaktanulsz

Kedves hatodikos kislány, ne aggódj, nincs itt a világ vége csak azért, mert megkaptad életed első hármasát fizikából. Nem kell fejleszegve hazafelé baktatni. Azt a vödör vizet sem rád akarták önteni, amikor hazafelé menet elhaladtál az emeletes ház előtt, csupán véletlenül landolt két lépéssel előtted. Butaság egy hármas miatt így szomorkodni. Ki fogod javítani, majd meglátod. Tanuld meg, hogy néha rosszul is teljesíthetsz!

Kedves gimnazista lány, ne aggódj, hogy nem vagy kitűnő, úgy mint a osztálytársad, akihez mindig hasonlítanak. Ettől függetlenül te is értékes vagy. Próbálj több energiát fektetni abba, amiben valóban jó vagy és ráadásul örömet is okoz neked. Felejtsd el az átsírt órákat, túlstresszelt éjjeleket egy matek dolgozat vagy rossz jegy miatt. Egyszerűen nem éri meg. Ne arra koncentrálj, hogy mi az, ami nem megy hiánytalanul, hanem légy büszke, arra, amiben jó vagy, legyél büszke az elért teljesítményeidre! Tanuld meg, hogy mi az, amire az értékes idődet fordítod!

magadnaktanulsz bizonyítvány érdemjegyekkel

Kedves egyetemista lány, ne aggódj, ha az egyik tanárod azt mondja: “Döntse el, hogy tanulni vagy dolgozni akar-e!”. Emiatt nem neked kellene rosszul érezned magad, hiszen te mindkettőt szeretnéd és mindkettőre szükséged van. Később rájössz, hogy sokan nem is látják, mennyire szerencsés az életük. Ne érezd úgy, hogy állandóan mentegetőznöd kell, hogy te bölcsész vagy. Ne érezd, hogy meg kell magyaráznod a matekos, infós, építész diákoknak, hogy neked is lesz jó munkád. Legyél büszke magadra, hogy több nyelvet is beszélsz és iskola mellett eltartod magad. Ne mentegetőzz senkinek, hogy mit miért csinálsz! Ja, és épp itt lenne az ideje, hogy megtanulj kikapcsolódni, hogy feltöltsd magadat. Tanuld meg, hogy mindenkinek más az útja!

Kedves dolgozó nő, ne aggódj, hogy csupán egy BA diplomát szereztél. Senki nem veti ezt a szemedre, csakis önmagad. Ne érezd magad kisebbnek, amikor egy házibuliban szemlesütve elfordulnak, mert nem a második mesterszakodat vagy doktoridat csinálod, hanem te “csak” dolgozol. Emlékezz rá, hogy milyen út vezetett eddig és, hogy mennyire jó érzés volt megkapni az első, igazi fizetésedet. Koncentrálj arra, hogy mennyire szerencsés vagy, hogy huszonnyolc évesen 5+ éves munkatapasztalatod van. Tanuld meg, hogy magadnak élsz, magadnak tanulsz!

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #magadnaktanulsz írásunkat is!

2017-12-05T08:40:26+00:002016. aug 22.|Tags: |

#magadnaktanulsz

#magadnaktanulsz

Azt hiszed, ugye? Hányszor hallottad, hogy ezt legalább nem veheti el tőled senki? Részben igaz, de mondok jobbat: nagyon sokak helyett is tanulsz. És értük. A tanulás eszköz a kezedben, amivel a saját életedet jobbá teheted. Eszköz ahhoz is, hogy mások életét is jobbá tehesd. Pók se kellett hozzá és szupererőt kaptál! 🙂

Magadnaktanulsz Könyv és sör pokrócon

A világ jó felére születtél, hogy megtanítottak olvasni, írni és számolni. Hozzáférést kaptál egy közös örökséghez, tudáshoz, amihez sokan nem. Összeköt a múlttal, a saját múltaddal és a közösséged múltjával, és összeköt a jövővel is. Érzéseket, értékeket közvetít időn és téren keresztül.

Láthatod, hogy a világ ezerszínű, elérheted, megismerheted a többi embert, a többi kultúrát, azt, hogy hogyan és miért élnek másképpen, mint mi. Kérdezhetsz és válaszokat kaphatsz. Információt szerezhetsz sokfelől, mielőtt elhatároznád magad. Mert a legkisebb döntéseddel is hatást gyakorolsz. Nem kell félned és hinned, hogy az ég a bűneidért sötétül el vagy hogy démonok jönnek a házadba, hazádba és elveszik azt. Ettől még nem lesz feltétlenül kevésbé ijesztő, tudom ám. De téged nem vakon vezetnek.

Nem mások adják a kezedbe a döntéseidet. Akkor is, amikor csak nehéz és nehezebb lehetőség vesz körül: mindig választhatsz! Azok helyett is, akik nem kaptak ilyen mérvű kontrollt a saját életük felett – ennek minden felelősségével. Szóval, szerintem magadnak tanulsz és egyben mindannyiunknak tanulsz.

Te mit gondolsz, kinek tanulsz? 🙂

-Száva-

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #magadnaktanulsz írásunkat is!

2017-12-04T22:22:50+00:002016. aug 21.|Tags: |