#hiszekegy

#hiszekegy

Azok az emberek, akik hívők, valahogy mindig egy ismeretlen, érdekes világot testesítettek meg számomra. Mindig úgy éreztem, sőt, érzem a mai napig, hogy ők valamilyen olyan tudás birtokában vannak, ami számomra elérhetetlen.

Hiszekegy virág

Gyermekkorom első pár évében én is vallásos nevelést kaptam, jártunk templomba bizonyos időközönként, esténként, lefekvés előtt pedig imát mondtam. A gyermekbibliát is többször elolvastam és a mai napig emlékszem a rajzokra, bizonyos történetekre. Később ezek a hithez kötődő rituálék elmaradtak, mert több olyan személlyel is találkoztam, akik bár bevallottan hithűek voltak, a valós életben az értékrendszerük nem volt követendő példa számomra. Ekkor jöttem rá, hogy a hit, vallás önmagában nem predesztinálja azt, hogy valaki jó ember vagy rossz. Lehet bármelyik vagy akár mindkettő egyszerre. A hit számomra egy, az életünkhöz hozzáadott vagy kapott kapaszkodó, ami átvezet az élet nehezebb, könnyebb időszakain. Közösséget ad, amihez tartozhatsz, akadályt nyújt, mely bekorlátozhat, vagy jelzőtűzként vezethet előre.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #hiszekegy írásunkat is!

2017-12-19T18:34:51+00:002017. aug 02.|Tags: |

#hiszekegy

#hiszekegy szabadságban. Az lehetek, aki akarok és úgy élhetek, ahogy szeretnék – amíg másnak nem ártok.

Hiszekegy graffiti szemek

Arra költhetem a pénzem, amire akarom, amíg nem élősködök máson közben. Annyit és úgy dolgozhatok, ahogy szeretnék, ha közben nem taposok másra, hanem együttműködök. Oda és annyit utazhatok, ahogy tetszik – amíg ezzel nem terhelek mást. Annyira lehetek önző, amennyire csak akarok – amíg közben nem hülyítek senkit. Annyira lehetek szabad, amennyire csak lehetséges – ha vállalom az ezzel járó felelősséget is.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #hiszekegy írásunkat is!

2017-12-28T11:16:56+00:002017. aug 01.|Tags: |

#hiszekegy

#hiszekegy ”

Jó napot! Volna egy pár perce, hogy beszélgessünk Istenről?” Általában itt szokták az emberek – köztük én is – feladni, hogy beszélgessenek Istenről. Pedig szerintem fontos lenne róla beszélgetni. Fontos lenne újragondolni, a 21. századba helyezni azokat a gondolatokat, amiket a Szakállas Öregúr mondott tollba egy párezer évvel ezelőtt.

Hiszekegy templomablak

Mégpedig az az Öregúr, aki elméletileg maga a szeretet, a megbocsájtás, az irgalom. Ennek ellenére a történelem során megszámlálhatatlanul sok embert végeztek ki az ő szavára hivatkozva, és jelenleg is emberek millió (ha nem milliárdjai) sajátítják ki az ő parancsait és útmutatásait, hogy ezáltal másokat megbélyegezhessenek (és magukat felsőbbrendűnek érezhessék). Számtalan kutatás kimutatta (itt egy példa: http://www.jstor.org/stable/3511298?seq=1#page_scan_tab_contents), hogy az emberek istenképeit elsősorban a saját személyiségük, illetve a szüleik nevelése határozza meg. Mivel szeretjük magunkat a legjobb jónak hinni, szeretjük azt is hinni, hogy olyanok vagyunk, mint amilyennek Isten látni szeretne minket. Vagyis, ha megkérdezik, Istennek mi a véleménye a melegek házasságáról, a korrupcióról vagy a KDNP-ről, érdekes módon össze fog csengeni azzal, amit mi magunk is gondolunk ezekről a kérdésekről – Biblia ide vagy oda. Épp ezért azt gondolom, talán érdemes lenne beszélgetnünk Istenről. Érdemes lenne ezeket a fogalmakat is alaposan átbeszélni, aktualizálni, a hittanórán a szeretetről, az elfogadásról, a valódi megbocsájtásról beszélgetni, nem pedig ledugni a gyerekek torkán egy avítt, kisarkított, alapvetően egyáltalán nem a szeretetre és elfogadásra épülő világképet. Aztán persze lehet, hogy csak azért mondom, mert az én Istenem szereti a gondolkodó embereket, a tetteik alapján ítéli meg őket, és valóban szereti őket úgy, ahogy vannak. Mégis azt gondolom, ha az emberiség bigott fele is hajlandó lenne az elfogadás útjára lépni, az számukra is felszabadító lenne. “Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”. Mt. 22,39.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #hiszekegy írásunkat is!

2017-12-19T18:33:08+00:002017. Júl 31.|Tags: |

#hiszekegy

#hiszekegy

békében. Beszélj egy őszinte baráttal, menj egy bölcs családtaghoz, gyónj hited szerint az atyának vagy beszélgess egy pszichológussal. Egyformán jó mind. Ha van, aki meghallgat, aki szeretettel vezet, az segít megtalálni egy belső békét, ami nem előléptetéstől, pénztől, elismertségtől függ. Megoldani nem fogja a problémáidat, de erőt ad, hogy felülemelkedj a nehézségeken.

Hiszekegy nő látkép

Azt hiszem, ez a belső nyugvópont is időről-időre változik, újra és újra meg kell találni, és életszakaszonként más adja meg a békét és elégedettséget. Bevallom, az utóbbi időben nagyon nehezen érem el: felőrölnek a saját versenyfutásaim az élet különböző területein. Másban hinni, mást támogatni, néhány eltalált, jó szóval megerősíteni önmagában – sokszor könnyebb, mint saját magamnak megadni ugyanezt. Mindenesetre ahogy telnek az évek, úgy érzem, közelebb kerülök ahhoz, hogy egyre többször felülnézetből tekintsek az életemre. Ez az élet egyedi, de egyszerre ugyanolyan is, mint több millió másik. Ez hol teher, hol felszabadító. 🙂

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #hiszekegy írásunkat is!

2017-12-19T18:34:28+00:002017. Júl 30.|Tags: |