#anyamegmondta

#anyamegmondta
hogy nem azt keressük egy pasiban, hogy helyettünk megoldja a “férfias” ház körüli dolgokat. Sem azt, hogy kifizesse helyettünk a vacsorát vagy az új ruhát. Nem is azt, hogy eldöntse helyettünk, hogyan lenne jó nekünk. Azt meg végképp nem, hogy mindig igaza legyen.

anyamegmondta embereket ábrázoló szoborcsoport

Azt keressük egy férfiban, hogy át tudjuk-e vele beszélgetni az éjszakát. Hogy szépnek, okosnak és érdekesnek érezzük-e magunkat mellette. Hogy az izgalmas dolgokat milyen együtt átélni. Hogy mennyire tudunk közöset építeni, miközben nem veszítjük el, sőt, fejlesztjük önmagunkat.

Anya megmondta, én pedig megfogadtam, hogy azért legyek valakivel, mert hozzáad az életemhez, én pedig az övéhez. Akár egy fél évszázadról, akár csak egy éjszakáról van szó.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #anyamegmondta írásunkat is!

2017-12-05T18:32:17+00:002017. okt 18.|Tags: |

#anyamegmondta

#anyamegmondta
Jajj, hát minek tegyek el egy extra pulcsit, hiszen úgysem lesz hideg. – De!
Ugyan, majd később eszem, ha lesz rá időm. – Későbbre már teljesen éhen haltam.
Jó-jó, tudom, hogy magamnak tanulok. – Aztán később kiderült, hogy tényleg.
Olyan jól néz ki ez a cipő télre, nem hiszem, hogy vastagabb kellett volna. – De, mert elég hamar átázott a hótól.

Ez csak pár példa arra, amikor később azt gondoltam, hogy na, anyuék már megint megmondták és már megint igazuk lett. Persze a legtöbbször nem hallgattam se anyura, se apura, hanem csak mentem a saját fejem után. Volt, hogy megbántam, volt, hogy nem. Volt, hogy beismertem otthon, volt, hogy nem. Mindenesetre párszor mondtam a barátaimnak, hogy vajon miért van igazuk az anyukáknak mindig?

anyamegmondta rózsaszín esőkabátos kislány sétál az utcán

Aztán ez az önfejűségem, makacsságom odáig vezetett, hogy egy idő után anyu már nem mondta meg, hogy mit hogyan kéne tenni. Volt, hogy kedvesen tanácsolta, de idővel elmaradt. Persze, ha kérdeztem, szívesen osztotta meg a tapasztalatait. Gondolom nem lehetett könnyű úgy próbálni segíteni, irányt mutatni hogy az esetek nagy részében nem fogadtam meg a tanácsot.

Mindenesetre nagyon vékony a határ a szülői “Ugye, hogy én előre megmondtam.” dorgálás és a “Próbáltam előre jelezni, hogy lehetséges más út is.” megjegyzés között. Talán az a legcélravezetőbb, ha példával mutatjuk a helyes, lehetséges opciókat a gyerekeinknek és reméljük, hogy az életük során emiatt kevés csalódásban lesz részük.
Habár a csalódás, kudarc is építi a személyiséget, így nem hiábavalóak ezek a a tapasztalatok sem. Csak hát szülői szemmel nehéz nézni a gyerek szomorúságát és nehéz végignézni hogy egyedül vívják meg a saját harcaikat.

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #anyamegmondta írásunkat is!

2017-12-05T18:36:20+00:002017. okt 17.|Tags: |

#anyamegmondta

#anyamegmondta
10 dolog, amit anya mindig jobban tud nálam.

1. 100 g az ugye 10 deka?
2. Elmondanád (ezredjére is) a tökfőzelék receptjét?
3. Szerinted ezt még megehetem?
4. Fáj, ha itt megnyomom, mit csináljak?
5. Elszakadt itt, megvarrnád?
6. Segítesz bepakolni a bőröndömet?
7. Csinálsz holnapra szendvicset?
8. Ki volt ez meg az?
9. Kitöltöd helyettem? (Az én írásomat nem lehet elolvasni.)
10. Melyik Star Trek részben volt az, amikor a hajót megtámadja a Borg?

anyamegmondta felgyűrt nadrágszárú nő áll a tengerparton

+1. Szerinted mit kezdjek az életemmel?

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #anyamegmondta írásunkat is!

2017-12-05T18:39:25+00:002017. okt 16.|Tags: |

#anyamegmondta

#anyamegmondta
Ez egy nagyon érdekes dolog a mi családunkban – ugyanis a határozott véleményünk mellé ritkán jár a “megmondás”. Aki, amit vállal, azt végigcsinálja, a többiek meg segítenek, ha tudnak. Ha nem tudnak, hallgatnak.

Engem ez sokszor elgondolkodtatott: hol van egy felnőtt ember életébe való beledumálás határvonala? Meddig korrekt vagy szükséges beleavatkozni és mikortól káros, manipulatív? Elsőre könnyű lenne rávágni, hogy ne szóljon bele senki semmibe, de…

anyamegmondta női kéz babakezet simogat

Emlékszem, amikor anya megmondta, hogy
“Fejezd be, ez nem szerelem, csak félsz egyedül lenni” – ezzel szakította félbe a hajnali hármas zokogásomat a telefonba. Mellkason vágott a sértettség, de újra kaptam levegőt. Lassan elmúlt a sírás, és attól a pillanattól kezdve jobban voltam: szépen lezártam az életem azon szeletét és továbbléptem.

“Miért színésznek jelentkezel, neked inkább gyártásvezetés kéne, vagy valami hasonló.” Ez volt az egyetlen megjegyzése, amikor már két éve szorongtam és teli volt a padlás a kételkedő szemöldökhúzásokkal és az éhenhalásra és a felőrlődésre vonatkozó kommentekkel. Támogatott így is, úgy is: végül persze neki lett igaza, és egy gyakorlatiasabb területen váltam be igazán. Aztán onnan húzódtam be a billentyűzet mögé, és találtam meg azt a területet, ahol valójában kibontakozhattam.

“Most hazajössz egy hétre, otthon leszünk együtt, aztán a többit majd kitaláljuk.” Itt sem hagyott apellátát: a régi gyerekágyam helyén dőlhettem romjaimba, óvó szemek előtt, akik kivárták és elviselték egy rég tűzrevaló kapcsolat mégis megspórolhatatlan gyászát.

Az elmúlt 15 évben talán ennyi volt az összes megjegyzése az életemre – nem szólt bele a továbbtanulásba, kapcsolatokba, lakásválasztásba, öltözködésbe. Mégis, ezek olyan fontos pontok voltak, amikor szükségem volt az ő éleslátására, tapasztalatára és védelmezésére. Talán pár dologtól még megvédhetett volna, talán csak rontott volna a helyzeten – ki tudja már utólag. Hálás vagyok érte, hogy mindig meghallgatott, kérdezett, támogatott, hitt bennem és végignézte – mégha néha nem is volt könnyű – ahogy megtanulom magamtól.

Talán nekem nehezebb lesz megtalálni ezt a középutat, ha én leszek szülő. Mégis, mindent meg fogok tenni azért, hogy a gyerekem ugyanígy számíthasson rám és amikor eljön az ideje, megpróbálom majd ugyanennyi bizalommal elengedni a kezét.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #anyamegmondta írásunkat is!

2017-12-05T18:44:13+00:002017. okt 15.|Tags: |