Válassza az Oldal lehetőséget

#blackfriday – Dóri

2019.11.25.

#blackfriday
Talán nincs is olyan fogyasztó a mi kis kapitalista világrendünkben, aki nem hallott volna a fogyasztás eme bűnös ünnepéről, a Black Friday-ről.
Igazából mindig bajban vagyok vele, mert sosem tudom eldönteni, hogy egy nagyon tudatosan a vásárlási naptárunkba illeszthető spórolási lehetőségről van-e szó, és ezáltal kicsit a tudatos fogyasztás gyakorlásának egy kiváló lehetőségeként jelenik-e meg – vagy épp ellenkezőleg: csábító (és sokszor hamis) áraival olyan mértékű túlfogyasztást generál, ami ismételten csak felesleges tárgyak birtoklására ösztönöz.
Nem tagadom, éltem már én is ezzel a lehetőséggel: 3 éve majd egy évig vártam arra, hogy az Amazon ismét leárazza a saját márkás e-book olvasóját, és ennek az akciónak köszönhetően lett az enyém a hőn áhított Kindle PaperWhite, amit a mai napig imádok és használok.

Black Friday vásárlás
Kb. húsz fontot (Angliából rendeltem akkor még) spóroltam ezzel a döntésemmel.
Viszont el tudom képzelni, hogy nem mindenki annyira tudatos, hogy egy évig írja a bevásárlólistát, hogy aztán ezen a napon vegyen meg mindent, amire SZÜKSÉGE van. Azt már inkább reálisabbnak látom, hogy ilyenkor az emberek ugranak mindenre, ami egy kicsit is olcsóbb az eredeti áránál, mint kacsa a nokedlire. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben ezek az online vásárlások mekkora szénlábnyommal rendelkeznek pusztán azért, mert A pontból B-be kell mozgatni azt a rengeteg kütyüt és bizbaszt, amit ilyenkor FÖLÖSLEGESEN a kosarunkba helyezünk… Hiszen olyan olcsó…

Én az idei Black Fridayen és a karácsonyi bevásárlásoknál is próbálok tartós és hasznos cikkeket vásárolni, amelyekre a kiszemeltemnek szüksége van. Ha pedig épp nincs olyasmire szükség, amit az én Jézuskám is meg tud engedni magának, akkor élményt fogok ajándékozni.
Idén pragmatikus karácsonyunk lesz. 🙂

Szoktatok a Black Friday alkalmával vásárolni? Szerintetek inkább lehetőség a tudatos vásárlásra vagy egy briliáns marketingfogás a túlfogyasztás generálására?

– Dóri –

Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #blackfriday írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum