Válassza az Oldal lehetőséget

#átmelegedve – Dóri

2018.01.16.

#átmelegedve Soha senki nem hiszi el nekem, amikor azt mondom, Portugáliában sokkal-sokkal hidegebb a tél, mint otthon. Pedig ez az igazság.
Nem tudom, tudtátok-e, de ebben az országban nincs központi fűtés. Egyáltalán. Sehol. Az új házakban sem. Még a közintézményekben sem. Decembertől, amikor megérkezik a rossz idő, április közepéig nagyon hideg van. Amikor ezek a házak épültek ugyanis, még sokkal enyhébbek voltak a telek, és az emberek nem számoltak mindenféle jövőbeli esetleges klímaváltozással.

Télen pedig teljesen kihűlnek a lakások. Éjszakánként pirosra fagy az orrom. A jéghideg fürdőszobában zuhanyzom, aztán a hideg utcákon kóborolva eljutok az egyetemre, ahol egész nap a hidegben ülök, amíg végre haza nem jutok. Akkor végre bekapcsolom a radiátort, és nagyjából 1-másfél óra múlva meleg lesz a lakás egyik szobájában.

#átmelegedve - hőmérő

Hogyan éljük túl?
– 4 (!!) réteg takaró alatt alszunk. (Legalábbis ebben a lakásban. Az előzőben, ahol hőszigetelésem sem volt, melegítőben, hálózsákban és 3 réteg takaróban aludtam.)
– A napi öltözékem elengedhetetlen része a két zokni, a bundás harisnya, és a trikó. Trikó felett meg minimum 2, néha 3 réteg, a kabátot leszámítva.
– Bundás mamusz, melegítő és zokni otthonra.
– Rengeteg meleg kamillatea.
– Picike villanyradiátor, hogy legalább azt a pár órát, amit otthon töltünk, ne a fagyban ücsörögve tegyük. Persze csak egy darab van, szóval a lakás összes többi helyisége jégverem. (Ehhez tegyük hozzá, hogy ez egyrészt nagyon költséges megoldás, másrészt elég veszélyes is: szinte napra pontosan két éve, egy öreg hősugárzó miatt kiégett a párom szobája.)

Az a helyzet ugyanakkor, hogy hozzánk pár hónap múlva megjön a jó idő, és akkor már emlékezni sem fogok ezekre az állapotokra.
Még nekem csak pár hónapot kell úgy-ahogy kibírnom, Magyarországon sokan egész évben fáznak.

A fűtés nagy kincs. A száraz, meleg lakás privilégium. És sajnos sokan vannak, akiknek ez elérhetetlen.
Rájuk szeretnénk felhívni a figyelmet a héten.

– Dóri –

Sajnos ma sem mindenhol adott, hogy hazaérve #átmelegedve alhatnak a családok. Szeretnénk felhívni a figyelmet egy etikus adománygyűjtő szervezet, az Igazgyöngy Alapítvány – Berettyóújfalu munkájára, akik a te támogatásoddal segíthetik a hideggel küzdő, nélkülöző családokat az élelmiszer és a tüzelő beszerzésében, valamint a gyógyszerek kiváltásában.
A segítséged az ünnepek után is rengeteget jelent: meleget és biztonságot adhatsz!
Neked is van tapasztalatod arról, hogy milyen #átmelegedve megpihenni? Oszd meg a saját élményedet az #átmelegedve hashtaggel és a felhívással: meséljük tovább együtt ezt a történetet! 🙂 <3

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #átmelegedve írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum